donderdag 16 maart 2023

HET VARKENSPRINCIPE


 

Een Brabantse varkensboer legde onlangs in een TV programma uit waarom hij met zijn boerenbedrijf van 100 varkens uitgegroeid was naar meer dan 1000 varkens: de kosten per eenheid product. Voor het houden van varkens zijn er een aantal vaste kosten. Als je die vaste kosten weet te spreiden over meer varkens wordt de kost per eenheid product lager.

Simpel gezegd, je spreid de vaste lasten over meer varkens waarmee de kost per varken lager wordt. Dat is een prachtig mechanisme voor massaproductie of industrialisatie van de landbouw maar wel  ten koste van de varkens. Om de kosten te drukken wordt het varkenshok steeds kleiner en kunnen ze niet naar buiten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat van hetzelfde beginsel uit als ze kosten per inwoner per provincie berekenen.

“De provinciale uitgaven per inwoner zijn in het noorden en in Zeeland nog altijd veel hoger dan in de dichter bevolkte provincies. Zo lag het uitgavenniveau in 2021 in Groningen vier keer boven dat in Noord-Holland.
Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die woensdagochtend zijn gepubliceerd. Het CBS speelt met de cijfers in op de provinciale verkiezingen van over twee weken.”
(FD)

Dank je de koekoek. Zet meer mensen in een provincie (te vergelijken met meer varkens in een stal) en de kost per eenheid product gaat drastisch omlaag.

Dit is nu precies wat onze politici, tevens rekenmeesters doen: de kost per eenheid product verlagen.

Haal de busdiensten weg uit de dorpen en je drukt de kosten per eenheid product. Hetzelfde kun je doen met bibliotheken, scholen, huisartsenposten, woningen enz.


Onze welvaart is gebaseerd op het varkensprincipe. Stop zoveel mogelijk mensen in een provincie, school, gemeente, bibliotheek , ziekenhuis en ga zo maar door en je drukt de kost per eenheid product.

Terwijl actiegroepen zich druk maken om de leefbaarheid van varkens in stallen, gaan onze politici door met de leefomgeving van mensen aan te tasten op basis van de kosten per eenheid product. Ons land wordt net zo onleefbaar als de de varkensstallen voor de varkens.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten