woensdag 22 juni 2022

58. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. OORLOG OF KLIMAAT?

De website 'petities.nl' is zelfs een campagne gestart om het Gronings Gas weer volop te gaan winnen.

 

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat we keuzes moeten maken die veel verder gaan dan we voor 24 februari konden bedenken. Op die datum begon Rusland een aanvalsoorlog tegen Oekraïne, een land in het hart van Europa, groter dan Frankrijk en bijna twee keer zo groot als Polen en Duitsland. Dat land heeft gekozen voor aansluiting bij Europa en dat zint de Russische leider Putinski niet. Hij vindt dat Oekraïne van Rusland is of ze dat nu willen of niet.

De oorlog legt pardoes zwakheden van het Europese economisch groeimodel bloot, die is gebaseerd op goedkope energie, goedkope voedselproductie en consumptiegoederen. Met de goedkope energie is het gedaan en er is nog lang niet genoeg alternatieve energie beschikbaar die overigens ook niet goedkoop is. Kerncentrales zijn een optie maar de bouw kost veel tijd en geld. De aanpassing van het elektriciteitsnet aan de elektrificatie van Nederland gaat tientallen miljarden kosten.

De voedselproductie wordt bedreigd door de oorlog en door maatregelen vanwege stikstof. Net als met het klimaat zijn we hier in een maatschappelijk conflict beland met de inzet van wetenschappelijke verklaarde verschijnselen en vastgelegde  uitgangspunten. Hoe moet je wetenschappelijke resultaten bezien in verhouding tot de werkelijkheid? Geen nieuw vraagstuk maar nu actueler dan ooit. Mens en maatschappij puur vorm geven volgens wetenschappelijke uitkomsten is niet alleen onmogelijk maar ook onmenselijk.  

Het ziet er naar uit dat het gedaan is met China als goedkope werkplaats voor van alles en nog wat het Westen nodig heeft. De Russische inval heeft duidelijk gemaakt dat teveel afhankelijkheid van een land politiek levensgevaarlijk is. Het Westen zal meer zelf moeten gaan maken en dat zal altijd duurder zijn dan wat uit de werkplaatsen met goedkope arbeidskrachten uit China komt.

Europa heeft zich met zijn voortvarende klimaat wetgeving klem gezet wat betreft goedkope energievoorziening. De transitie kan nog vele jaren gaan duren en er zijn geen “klimaatvriendelijke” noodmaatregelen mogelijk om die te versnellen. Wat nu? Toch maar kolencentrales laten draaien en gas uit de grond halen? Ik ben benieuwd hoe lang Nederland het volhoudt om zijn gasvoorraden niet aan te spreken nu Putinski langzaam maar zeker de gaskraan dichtdraait voor Duitsland, Italië en Nederland. 

Hoe je het ook keert of wendt het is gedaan met ons economisch groeimodel gebaseerd op goedkope energie. Dat betekent dat we in de komende jaren armer zullen worden. Ik heb het CDA staatssecretaris van Gennip al horen zeggen. Hoe arm is moeilijk te voorspellen maar er vloeien nu al miljarden ons land uit vanwege de hoge gas en olieprijzen.

Naschrift: Minister Jetten heeft eergisteren besloten dat de kolencentrales weer voor 100% mogen draaien. Gas-staatssecretrais Vijlbrief blijft het voorbeeld van de koppige bestuurder die net als een gummi poppetje pas begint te piepen als je er héél erg had op drukt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten