woensdag 16 maart 2022

45. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. OORLOG EN GAS

 


Nu pas wordt duidelijk wat de prijs is voor de Nederlandse maatregel om van het gas af te gaan. Nu pas blijkt de prijs van de sluiting van kerncentrales in Duitsland. Nu pas blijkt de prijs voor de sluiting van kerncentrales in België. Oorlog, oorlog en nog eens oorlog in Oekraïne met duizenden doden, miljarden aan schade in het land, mogelijke voedsel tekorten in de Derde Wereld, gas en olieprijzen die door het plafond gaan en een wereldorde die op zijn kop staat. Met dank aan Rusland die zijn gas en oliegeld om oorlog te voeren.

Jarenlang hebben we de oorlogskas van Putinski gevuld met gasgeld met de idee dat gas kopen betekent Putinski in je zak steken. Oud premier Schreuder van Duitsland van de SPD voerde dit beleid met verve uit waarvoor hij dik betaald werd. Hij was een  marionet die hielp de oorlogskas van Putinski te vullen en waarvoor Oekraïners nu met hun leven betalen. Met de oorlog in Oekraïne heeft Putisnki een einde gemaakt aan de droom van een redelijk, normaal en open Rusland.

In Nederland is dit nog niet volledig doorgedrongen bij de beleidsmakers. Staatssecretaris van Mijnbouw Vijlbrief houdt vast aan van-het-gas-af beleid ondanks de oorlog. Hij wordt daarin gesteund door Rob Jetten, minister van Energie en Klimaat. Die dreigt zelfs dwingende maatregelen op te leggen ter besparing van gas en indien nodig het halve land in het donker te zetten.

Vanwaar dit verzet om de gaskraan in Nederland open te zetten als notabene een meerderheid van Groningers daar niet langer op tegen is, mits snel en met minder bureaucratisch gedoe de nodige maatregelen worden genomen om hun huizen te verbeteren en aardbevingsbestendig te maken? 

Is dat het klimaatalarmisme van D66? Heeft die partij onder druk van milieugroepen de maat der dingen uit het oog verloren of is de harde oorlogswerkelijkheid nog niet tot de bestuurders doorgedrongen? Natuurlijk, je kunt je verschuilen achter de risico's die de gaswinning met zich meebrengt maar wanneer nemen we geen risico's in het leven? Wie in een vliegtuig of auto stapt neemt het risico van een ongeluk op de koop toe, een berekend risico. Gaswinning in Groningen is ook een berekend risico. gas kopen in Rusland is alleen maar risico.

Er is nog een groot voordeel verbonden aan de Groninger gaswinning. We worden als land en gemeenschap minder arm als door het importeren van duur gas. We helpen met onze gaswinning de gasprijs weer een beetje terug te brengen tot normale prijzen. Gaswinning is een win-win situatie.

(wordt vervolgd)
 

1 opmerking: