dinsdag 8 maart 2022

BETAALDE LIEFDE BIJ VERMEER

 

De Koppelaarster, circa 1656

Toen ik de schilderijen van Vermeer kopieerde met de gedachte om een blog te maken voor voor de internationale vrouwendag over de vrouwen van Vermeer, viel het mij op dat een aantal schilderijen verdacht veel weg hebben van café taferelen. “Temptations of Love” heten ze in het boek van Norbert Schneider over Vermeer (Taschen). Ik denk eerder aan verleidingen van de betaalde liefde.

Glas Wijn, circa 1658-1660

Enkele taferelen wijzen nadrukkelijk in die richting zoals het schilderij “De koppelaarster” waarop een man brutaal zijn handen op de borst legt van een vrouw met blozende wangen met in de ene hand een wijnroemer terwijl in de andere hand geld wordt uitgeteld. Je moet wel blind zijn als hier niet liefde wordt gekocht. De vrouw op de achtergrond is geen koppelaarster zoals de officiële titel ons wil doen geloven maar een hoerenmadame.

Vrouw en twee mannen, circa 1659-1660
 

Op de andere schilderijen staat steevast een vrouw met een glas drank in de hand of voor haar neus. Er is steeds een man bij haar die op de een of andere manier haar het hof maakt. Het lijkt me duidelijk dat het café taferelen zijn. Het hoeft natuurlijk niet dat het vrouwen van de betaalde liefde zijn maar het lijkt me toch sterk dat in die tijd de gewone vrouw alleen het café binnenstapte.

Soldaat en lachende vrouw, circa 1659
 

Vergeet ook niet dat de vader van Vermeer herbergier en kunsthandelaar was. Vermeer moet dus al jong intieme taferelen gezien hebben tussen mannen en vrouwen. Gezien de aankleding zouden we kunnen denken dat de taferelen zich in een huiskamer afspelen in plaats van een herberg maar bedenken dan dat in die tijd een herberg aangekleed was als een huiskamer. In Engeland en tot voor kort in Vlaanderen zag je nog zulke herbergen.

Vrouw die onderbroken wordt tijdens het musiceren. circa 160-1661

 

Je zou nog de tegenwerping kunnen maken dat Nederland zo vlak na de Tachtigjarige oorlog te streng protestants was voor betaalde liefde. Ik denk dat dat wel meevalt. Herbergen en drank zijn nooit verbannen geweest uit het openbare leven in het toenmalige Nederland dus de gelegenheid om liefde te koop aan te bieden bleef bestaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten