De evolutie van de mensensoort van aap tot een aap op schoenen. |
Met de mensensoort gaat het dus nog steeds goed. Klimaatverandering dreigt niet tot uitsterven van de mensensoort te leiden maar is zoals alle veranderingen ongemakkelijk of vervelend en vergt inspanningen tot aanpassingen. Boeren kunnen over aanpassingen en inspanningen meepraten als het om klimaat gaat. Het ene jaar is te nat voor de aardappeloogst, het volgende jaar te droog.
We kennen de beelden van wegrottende aardappelen op veel te natte akkers. Aangezien aardappelen voor ons Nederlanders basisvoedsel zijn, wordt er telkens alarm geslagen. Ook als het te droog is. Dan zie we boeren voor de camera zielig kleine aardappeltjes uit de grond trekken. Weg is de oogst en de opbrengst. Ondanks vergaande industrialisering van het boerenbedrijf blijven er veel onzekerheden voor de boer. Niettemin zijn er als gevolg van mislukte oogsten geen hongersnoden meer en dat maakt dat het goed gaat met de mensheid.
Wij in Nederland hebben het geluk in een zone met een gematigd klimaat te leven. Daar gaan veranderingen veel minder snel dan in een tropisch klimaat. Daar groeit alles heftiger en sneller. Bloemen en planten zijn er groter, uitbundiger en voller maar hun leven is vaak ook korter. Er lijkt een verband te zijn tussen uitbundige bloei en duur van de bloei.
Een voorbeeld van de snelheid waarmee de natuur in de tropen verandert, zijn de duizend jaar geleden verlaten Mayasteden met hun enorme piramides, tempels en gebouwen. Binnen een generatie werden die steden opgeslokt door het oerwoud en gleden ze weg in vergetelheid. Pas eeuwen later werden ze herontdekt.
In Mexico zijn prachtige steden bloot gelegd (voorbeelden zijn Chichen Itza van de Maya’s, Teotihuacan van de Azteken en Monte Alban van de Tolteken/Zapotken). De overblijfselen van deze steden wijzen op een hoog beschavingspeil van zijn bewoners. Toch verdwenen ze. De oorzaak? Dat is moeilijk vast te stellen. Konden de bewoners zich niet aanpassen aan veranderende omstandigheden of veranderden de omstandigheden door menselijk toedoen zoals oorlogen en anarchie enz.? Beide oorzaken, klimaatverandering en gewelddadige conflicten als oorlogen worden als oorzaak genoemd.
Hetzelfde geld voor de imposante bergstad Machu Pichu, een ruïne stad van de Inca’s in Peru. De stad werd in de zestiende eeuw verlaten en pas weer herontdekt in 1866. Aan welke veranderingen konden de Inca’s zich niet meer aanpassen? Ook hier weer verschillende theorieën waarvan klimaatverandering er een is.
Voor de val van het West Romeinse Rijk worden meer dan 210 factoren aangewezen zoals de komst van de Hunnen, het steeds zwakkere leger, het christendom, de economie, verandering van republiek maa dictatuur, geografische ligging, tegenstanders, corruptie, staatsgrepen en burgeroorlog en zelfs afnemende belastinginning. Klimaat staat er niet bij. (Wikipedia: Val van het West-Romeinse Rijk).
(wordt vervolgd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten