maandag 20 september 2021

DE AFREKENKAMER

 


Mevrouw Kaag schrijft geschiedenis. Binnen een jaar van nieuw leiderschap, van bijna premier naar aftredend minister van Buitenlandse Zaken. Ik lees dat ze er bij D66 beduusd van zijn. Ze houden daar van snelheid en vooruitgang naar een betere wereld maar dat het met Kaag een roetsjbaan zou worden, hadden ze niet kunnen bedenken.

Na een motie van afkeuring over haar Afghanistanbeleid trad ze af. Strikt genomen hoefde ze niet. Daar is een motie van wantrouwen voor nodig. Maar zelf vond ze dat ze wel moest aftreden. Dat is haar nieuwe leiderschap, foutje gemaakt, afkeuring en aftreden. Het ministerschap wordt een draaideurbaan, zo erin, zo eruit. 

Misschien wil ze Rutte een lesje leren? Die trad namelijk niet af toen hij een motie van afkeuring van haar en Hoekstra aan zijn broek kreeg. Hij bleef zitten omdat zijn partij hem liet zitten en Tweede Kamerleden kunnen geen collega's naar huis sturen. Kiezers kunnen Kamerleden wegsturen, partijen kunnen andere partijleiders aanwijzen. De motie was een staatsrechtelijke kromme stok om de hond mee te slaan. Rutte moest weg van Kaag om plaats te maken voor haar en dat ging dus niet door.

Hoe moet de burger hier nog wijs uit? Een minister en een premier krijgen een motie van afkeuring aan hun broek maar de een treedt af en de ander niet. Je moet er voor gestudeerd hebben om nog te weten hoe het werkt. De kiezer wordt voor schut gezet. 

Wie zo in de Tweede Kamer te werk gaat als eerst Kaag en Hoekstra hebben gedaan met hun motie van afkeuring tegen Rutte en nu dus de PvdA notabene gesteund door regeringspartij Christen Unie tegen Kaag, maakt van de Tweede Kamer een afrekenkamer. De PvdA wil meeregeren en als dat niet kan dan moet dat desnoods met een motie van afkeuring worden duidelijk gemaakt. Kaag pruimt de CU niet dus stemt de CU fractie voor een motie van afkeuring tegen een regering waar ze zelf inzit! 

De Afrekenkamer als georganiseerd politiek wantrouwen in ’s lands hoogste politieke arena viert hoogtij en wordt breed geëtaleerd op TV, social media en de kranten. Beseffen ze in de Tweede Kamer wel dat ze daarmee de toch al groeiende afrekencultuur in Nederland versterken?

Als Kaag met haar zetelwinst verstandig was omgegaan in plaats van het premierschap via een achterdeur binnen te slepen door Rutte af te keuren, dan had het zittende kabinet met wat interne verschuivingen die recht doen aan de zetelwinst van D66 en verlies van CDA, door kunnen gaan. De coalitie als geheel heeft immers zetels gewonnen tijdens de verkiezingen! Met haar ambities heeft Kaag de politieke kloof tussen kiezer en Den Haag nog groter gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten