Onlangs stuitte ik op een niet opgelost raadsel van klimaatverandering, het raadsel van de ongelijke opwarming. In de media wordt de indruk gewekt dat de opwarming van de aarde in gelijke mate over de hele aardbol plaatsvindt. Eenvoudig gezegd, tussen nu en 50 jaar warmen Zuid Afrika, Suriname en Nederland 2 graden op. Die veronderstelling is zo gek nog niet want een gas als CO2, het gas dat de opwarming zou veroorzaken, verspreid zich gelijkmatig in de ruimte.
Maar gek genoeg is volgens satellietmetingen de opwarming niet gelijkmatig over de aarde verdeeld. Er zijn landen die meer opwarmen dan andere landen, er zijn landen die sterk naar boven afwijken van het gemiddelde afwijken en landen die er onder blijven. Zo is Suriname maar een graad opgewarmd boven het gemiddelde, Zuid Afrika anderhalve graad en Nederland twee graden.
Je kunt de ongelijke opwarming goed zien op bovenstaande kaart. Het zuidelijk halfrond warmt minder op (geel en oranje gekleurd) dan het noordelijk halfrond (rood en donkerrrod gekleurd). Volgens metingen groeit het ijs van Antarctica zelfs nog aan. Een afdoende verklaring voor dit fenomeen is nog niet gevonden. Sommigen vinden dat deze anomalie in de opwarming er op zou kunnen wijzen dat CO2 niet de oorzaak kan zijn van de opwarming.
Een mooi voorbeeld van die anomalie is Nederland zelf zo las ik onlangs aan in een column in Elsevier van de hand van de wetenschapsjournalist Simon Rozendaal. Daarin staat dat Nederland sinds 1900 ruim 2 graden meer is opgewarmd dan het mondiale gemiddelde. ‘De trendlijn (de beste grafiek die je door alle punten heen kunt trekken) geeft 8,8 graden aan voor 1901 en 11,1 voor 2020. Ofwel 2,3 graden.’
Op de site van het KNMI staat de volgende verklaring voor deze anomalie te lezen ’De lentes en zomers zijn extra opgewarmd door toename van de zonnestraling en afname van de luchtvervuiling’. Het is eenvoudiger dan je denkt. Dankzij de drastische afname van de luchtvervuiling in Nederland sinds 1980 komt de zon er gewoon beter door en dat betekent warmere zomers.
Maar er is meer aan de hand. Volgens Peter Siegmund van het KNMI is er sinds ongeveer 1980 ‘een onbegrepen afname van het wolkendek’. Nederland heeft daardoor veel vaker een strak blauwe hemel dan vroeger. Toen was Nederland bekend om zijn jagende wolkenluchten zoals we op oude schilderijen kunnen zien.
De twee factoren, schonere lucht en vaker strak blauwe hemel, zijn misschien een (gedeeltelijke) verklaring voor het waargenomen en ook enigszins wonderlijke verschijnsel dat Nederland sinds 1900 ruim 2 graden meer is opgewarmd dan het mondiale gemiddelde. Hoe dat met andere landen zit, weet ik niet. Ik neem aan dat er bij het KNMI naarstig naar een verklaring wordt gezocht.
Hoe dan ook Nederland gidsland bewijst dat 2 graden opwarming niet catastrofaal hoeft te zijn zoals Greta, Greenpeace en Groen Links met Kaag van D66 in het kielzog beweren. Nederland bestaat nog steeds en hoe. Het is nog altijd een van de meest welvarende landen in de wereld met schone luchten, een strakblauwe hemel en een stralende zon. Laat de klimaatverandering maar komen.
Citaten overgenomen uit de column ‘Hè gelukkig, Nederland bestaat nog’ van Simon Rozendaal in Elsevier van 23 januari 2021.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten