donderdag 14 mei 2020

MODERNE KUNST, WAT MOET JE ER MEE?

, Marcel Duchamp, Fountain, gesigneerd I.Mutt, 1917

"Fountain was een industrieel vervaardigd urinoir - liggend gepresenteerd, betiteld en gesigneerd met "R. Mutt" 1917 - dat in 1917 anoniem werd ingezonden voor een juryloze expositie te New York, waarvan Duchamp medeorganisator was. 
De ondertekening van het werk met "R. Mutt" leidde tot allerlei speculaties. Kunstkenners gaan er meestal van uit dat Duchamp het onder een pseudoniem inzond om de bereidheid van de organisatie te testen kunstwerken te aanvaarden die niet voldeden aan conventionele esthetische en morele normen, en om een debat op gang te brengen over de waarde van originaliteit en de autoriteit van de kunstenaar. Anderen, zoals William Camfield, Irene Gammel en John Higgs wijzen erop dat Duchamp zelf, in een brief aan zijn zus op 11 april 1917, toegaf, dat niet hij maar een van zijn vrouwelijke kennissen het urinoir had ingezonden. Duchamp heeft deze vriendin nooit bij naam genoemd, maar er werden twee kandidaten voorgesteld: de dadaïstische kunstenares Elsa von Freytag-Loringhoven, en Louise Norton, die een essay bijdroeg aan The Blind Man over 'Fountain'.
Fountain, het beroemde urinoir van Marcel Duchamp uit 1917, is niet door de Franse kunstenaar bedacht. Het moet worden toegeschreven aan de Duitse Dada-kunstenares barones Elsa von Freytag-Loringhoven.
In 2004 werd Fountain door een panel van vijfhonderd zogenaamde kunstkenners verkozen tot invloedrijkste kunstwerk van de twintigste eeuw."
(Wikipedia: Marcel Duchamp)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten