donderdag 9 april 2020

GOEDE VRIJDAG

petrus nelissen, "Voor Goede Vrijdag", olie en acyrlverf op papier (55x75 cm), 2020
Morgen is het Goede Vrijdag. De vrijdag voor Pasen waarop Jezus Christus aan het kruis gestorven is. Op de Roomse school gingen we op die vrijdag om 3 uur 's middags naar de kerk om biddend langs de kruisweg te lopen die bestond uit 14 staties die aan de muren van de kerk hingen. Die veertien staties kun je zien als een soort stripverhaal van de dood en verrijzenis van JC dat begint met zijn veroordeling tot de dood en eindigt met de graflegging.

Zo een verhaal vergeet je niet ook al geloof je de Roomse waarheid daarachter niet meer.  Waar komt de idee van de persoon JC en zijn levensverhaal in 's hemelsnaam vandaan? Je kunt zijn levensverhaal niet vergelijken met romans zoals bijvoorbeeld Don Quichote, Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel, Robin Hood of de Avonturen van Olivier B. Bommel. Hoe meer je erover nadenkt hoe mysterieuzer de persoon en het verhaal worden.

Hoe is het mogelijk dat men heeft bedacht dat God als zijn vader  het toelaat dat zijn tot mens geworden zoon op een gruwelijke manier sterft aan een kruis? Welke vader doet zijn zoon dat aan? De gelovige uitleg is dat zijn vader door de dood van zijn tot mens geworden zoon zich wil verzoenen met alle mensen en hun de erfzonde wil kwijt schelden, een zonde van ontrouw aan God. Een offer van God aan de mensheid. Kan het gekker?

De goden uit de Griekse mythologie daarentegen waren onverschillig voor het lot van de mensen. Hun oppergod Zeus verwekte kinderen bij aardse vrouwen. Zulke goden staan dichter bij de leefwereld van de mensen en hun macht over mensen dan de persoon JC met zijn levensverhaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten