donderdag 2 april 2020

DE ONMACHT VAN GEERT WILDERS

 
Geert Wilders
Ooit had Wilders uit kunnen groeien tot een politicus van enig formaat. Dat was in de tijd van het gedoogkabinet ofwel Kabinet-Rutte I.

“Het kabinet-Rutte I was het Nederlandse kabinet dat regeerde van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012. Het werd gevormd door de politieke partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en het Christen-Democratisch Appèl (CDA) met gedoogsteun van de Partij voor de Vrijheid (PVV) na de Tweede Kamerverkiezingen van 2010." (Wikipedia: Kabinet-Rutte I)

Dat kabinet viel omdat Wilders het niet aandurfde om noodzakelijke bezuinigingen door te voeren (begrotingstekort van 4,5%). “Op 21 april werd bekendgemaakt dat de onderhandelingen in het Catshuis waren mislukt. De VVD, het CDA en de PVV waren het niet eens geworden over een pakket aan miljardenbezuinigingen.Wilders meldde dat zijn partij per direct niet langer de gedoogpartner was van het kabinet. Het gevolg was dat het kabinet-Rutte op 23 april 2012 viel.” (Wikipedia: Kabinet-Rutte I)

Daarmee kwam Wilders definitief aan de zijlijn van de Nederlandse politiek terecht. Het CDA verzuchtte toen “Dat nooit meer”. Rutte heeft dat niet gezegd, maar zeker wel gedacht. Liever een minderheidskabinet dat links en rechts over steun onderhandelt in de beide Kamers dan een onbetrouwbare Wilders binnen te halen.

Elke kans om nog ooit terecht te komen in het politieke spectrum van Nederland was daarmee voor Wilders verkeken. Misschien dat Wilders dat vandaag nog niet beseft, maar die dag komt heus nog wel. Maar misschien is dat ook wel wat hij wil. Uit naam van de gewone man (zijn Henk en Ingrid) haalt hij het liefst zijn gram op de elite. Dat op zich schenkt hem al genoeg voldoening. Om aandacht te blijven trekken moet hij dan natuurlijk wel als een soort actievoerder opereren. Of die acties ook iets opleveren doet er niet toe als ze maar aandacht krijgen.

Zelfs al moet hij daarvoor onhaalbare standpunten innemen zoals zijn belofte dat door op hem te stemmen het mogelijk wordt alle Marokkanen het land uit te zetten. Moreel verwerpelijk, juridisch zo krom als een banaan maar dat zal Wilders een zorg zijn. Zijn gramschap dient een hoger belang.

De Corona crisis is voor Wilders ook een politieke crisis. Op wie richt hij nu zijn gramschap? Op het virus. Dat zou onzin zijn. Op de wetenschappers, het RIVM en de ziekenhuizen. Om daar nu op af te geven is so-wie-so politieke zelfmoord. Dus komt hij met zijn grover gramschap weer uit bij Rutte. Die doet niet genoeg doet om Nederlandse levens te beschermen, ja is zelfs verantwoordelijk  voor doden die nog gaan vallen. Je kunt boos worden over zulke verwijten maar het laat ook zien dat Wilders politiek geen kant meer op kan. Hij is met zijn gramschap veroordeeld tot politieke onmacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten