dinsdag 4 december 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 68

 
De L6X38T
Ik ben de man van de radio’s op onze afdeling. Ik schrijf de reclame slogans over de speciale technische kwaliteiten van Philips radio’s en zorg voor de foto’s die laten zien welk een groot geluk je ten deel valt bij aanschaf van zulk een radio. Niks zo fijn als samen met een mooie vrouw onder wuivende palmen te zitten met de transistor radio bij de hand of op een camping. Op een luxe zeil of motorjacht met een transistorradio is natuurlijk het ultieme geluk.

Mijn belangrijkste opdracht is een luxe uitgevoerde  gebruiksaanwijzing te maken voor de L6X38T of in gewone mensentaal de Philips Transworld de Luxe, een groot formaat draagbare transistor radio speciaal voor eigenaren van luxe jachten die hun positie op zee willen bepalen of naar een speciale radiozender op de korte golf wil luisteren.

“Uw draagbare radio-ontvanger Transworld de Luxe is een universeel apparaat dat u door zijn bijzondere eigenschappen en groot, ononderbroken ontvangstgebied in staat stelt alle omroepbanden alsmede de meeste golfbanden voor speciale diensten te ontvangen. Het apparaat is uitermate geschikt voor de weergave van omroepprogramma’s en het bezit bovendien de vereiste voorzieningen voor lange-afstand-ontvangst en voor radioplaatsbepaling. Door de toepassing van de modernste miniatuur-technieken is naast handzame afmetingen een uiterst goede weergave-kwaliteit bereikt.” (uit de Nederlandstalige brochure)

Miniatuur-technieken is het nieuwe toverwoord bij Philips. Daardoor kun je radio’s kleiner maken en de productie goedkoper. Je kunt er ook gemakkelijk handigheidjes bij in stoppen zoals bijvoorbeeld een knop voor automatische frequentie afstemming zodat niet jij maar de radio zelf zoekt naar de beste zenderontvangst.

Een ander handig foefje is de zogeheten ‘push button dial lighting'. Daarmee kun je door een knop ingedrukt te houden, de zenderschaal verlichten voor het geval je ergens in het donker zit, bijvoorbeeld in een onverlicht oerwoud ergens ver van de beschaving. Heb je eenmaal de zender gevonden dan laat je de knop los en is de schaalverlichting uit. Zo gaat je batterij langer mee, wat handig is als je ver van een winkelcentrum zit. De Philips ingenieurs staan voor niets, alles is mogelijk.

Volgens de ingenieurs staan we met de miniaturisering aan het begin van een revolutie in de electronica en volgens onze technische commerciële informatiedienst aan het begin van nog meer geluk. Radiobuizen die veel onnodige warmte en licht produceren, worden vervangen door steeds kleinere transistors. De gebruikelijke wirwar aan bedrading wordt vervangen door een simpel plaatje met voorbedrukte bedrading waarop de transistoren, weerstanden en condensators worden gesoldeerd.

De radio wordt een kastje met daarin een geprint plaatje met enkel een luidspreker en aan de buitenkant een schaal en wat knoppen voor geluid en zenderafstemming. Zo kun je een radio maken in zakformaat, weliswaar met een blikkerig geluid uit een luidsprekertje, maar dat mag de pret niet drukken.

(verschijnt elke dinsdag)

1 opmerking: