dinsdag 27 november 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 67

 
Voorbeeld van een foto met een transistorradio gemaakt door de fotostudio van de Eindhovense Drukkerij voor de Philipscatalogus voor dealers wereldwijd. Het is een in de studio samengestelde foto met op de voorgrond het fotomodel met de de radio op een kampeerstoel voor een kampeertent. De achtergrond is een diaprojectie. De foto wordt daarna geretoucheerd om verkeerde weerkaatsingen of kleuren te corrigeren.
Grijze muis heeft als televisie man goede kansen het ver te schoppen bij Philips. Draagbare televisies en kleuren televisie hebben nog een grote toekomst voor zich, dat kun je van radio’s en grammofoons niet zeggen. Die hebben vooral hun toekomst gehad. Tot verbijstering van de ingenieurs leggen hun radio’s het af tegen de Japanse concurrentie. Er worden almaar minder Philips radio’s verkocht. Ze kunnen het niet bevatten. De geluids- en ontvangstkwaliteit van hun radio’s is superieur aan die van de Japanners, hoe kan het dan dat er minder van verkocht worden?
 

De verschrikkelijk waarheid voor de ingenieurs is dat het niet langer alleen maar meer draait om kwaliteit van geluid en ontvangst maar dat het uiterlijk van de radio tenminste of misschien wel het belangrijkste is. Jongeren zijn dankzij de groeiende welvaart massaal de markt opgetrokken en kopen de radio als een leuk ding om er bij te hebben. Als ze de top tien maar kunnen ontvangen en horen. Ze missen de hoge tonen van mindere kwaliteit luidspreker niet. Muziek is lifestyle geworden, de radio ook.
 

Maar tot de televisiemarkt zijn de jongeren nog niet doorgedrongen. Daar gelden nog ouderwetse degelijkheid, kwaliteit en prijs als belangrijk bij de aankoop. Op die markt zal Philips zich dan ook voorlopig op ouderwetse wijze weten te handhaven. Grijze muis denkt mee te kunnen liften met het succes van de Philips televisie.
 

Als het op vrouwen aankomt blijkt grijze carrière muis tot onze verrassing een bijzonder goede smaak te hebben. Wij staan versteld van zijn nieuwe vriendin, een die er mag wezen. We kennen haar van de fotostudio van de Eindhovense Drukkerij waar we regelmatig komen met onze houten dummies onder de arm. Die hebben we opgehaald bij de dummy werkplaats om er een foto van te laten maken voor een nieuwe leaflet bestemd voor Philips dealers wereldwijd. Zijn vriendin is de assistente van de fotografen.
 

Al zou je het willen, je kunt niet naast haar kijken met haar lange benen, hoge hakken, artistiek gekleed in korte rok en ter afronding een vrolijk zwaaiende paardenstaart. Ze vlindert door de studio om links en rechts licht te meten, requisiten op te halen, de camera met statief te verplaatsen en al wat verder nodig is om met onze dummies foto’s van stralend geluk en buitengewone gezelligheid te maken.
 

Soms zit ze hoog op een staande ladder bij te lichten met een studiolamp in haar hand, maar ze haalt ook koffie voor de fotograaf en zijn klanten, dat zijn wij van de Technisch Commerciële Informatie Groep. Zij begint soms een gesprek, ik begin er niet aan.  Ook al heb ik al een tijd ene vaste vriendin, tegenover vrouwen voel ik me al gauw klunzig verlegen. Bovendien wil ik niet dat ze op mijn gezicht kunnen aflezen wat ik van ze vind. Dat kan tot misverstanden leiden met veel ellende tot gevolg.

Maar als zij een onschuldig praatje wil maken, doe ik natuurlijk wel mee. Zoveel sociale handigheid heb ik nog wel. Nu blijkt ze de vaste vriendin van grijze muis te zijn die dus lang niet zo grijs is als hij er uitziet. Wie had dat kunnen denken? Ze is trouwens ook goed voor zijn carrière. Een mooie vrouw kan een steun zijn op weg naar de top. het is een mooie selectie op kantoor. Grijze muis met zijn kunstzinnige vriendin, oud-commando Z. met zijn kleine lieve bescheiden vrouw en zeematroos met zijn verloofde van stand.

(verschijnt elke dinsdag)

1 opmerking: