dinsdag 20 november 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 66

 
Volkswagen Karmann Ghia Convertible 1964
Maar er is op kantoor meer te beleven dan seks. Soms vragen we ons tussen de bedrijven door af waartoe het allemaal dient? Zeematroos laat zich op zulk momenten meeslepen door de gedachte dar er iets moet zijn, een alles omvattende geest waar we vandaan komen en waar we ook weer naar terug keren. Meer weet hij er niet van, maar dat er helemaal niks is, kan hij niet geloven. Dat zou te mager zijn voor zo een druk bestaan.

Oud-commando Z. zit daar niet mee. Hij is het met de grote Duitse denker Nietzsche eens dat god dood is en er verder dus niks is behalve wij mensen. Wij moeten er dus zelf wat van bakken en daar zijn we pas net mee begonnen. Het eerste wat we dienen te doen is onze kleinburgerlijke moraal afschaffen en zien dat we van middelmatig mensen tot übermenschen worden, also sprach Zarathustra.


Als oud-commando zit hij goed. Hij heeft bewezen meer dan middelmatig te zijn. Aan hem behoort de wereld en de toekomst. Tenminste, als hij eenmaal weg is bij Philips en op de toneelschool zit. Zijn kleine bescheiden vrouw van Indische afkomst luistert bijzonder aandachtig naar zijn betoog en aansluitende toekomst plannen. Ze gelooft hem onvoorwaardelijk, met of zonder Zarathustra. Ze praat zelfs voortdurend met zachte stem als om hem niet te storen in zijn wilskracht op weg naar de übermensch.


E. moet weinig hebben van zulke diepgaande beschouwen over leven en welzijn van de de mensen. Soms als hij er toevallig bij is, luistert hij met zijn hoofd schuin en maakt binnensmondse bewegingen. Ik denk dat hij een klein gebitje op en neer schuift. Een soort tic om zijn ergernis te verbergen. Maar hij blijft zwijgen onderwijl hij druk doende is met documenten en papieren op zijn bureau. Hij is zichtbaar aan het archiveren. Gekleed in een saai grijs pak, wit overhemd met stropdas en bijpassende zwarte schoenen heeft hij het gedistingeerde uiterlijk van een grijze muis, klaar om promotie te maken. Zijn willen zur Macht is om zo hoog mogelijk in de Philips boom te klimmen of wat Z. spottend noemt op de Philips apenrots.


Hij en oud-commando Z. kennen elkaar al van de middelbare school ergens in de grote stad Eindhoven. Met enig leedvermaak vertelt hij over het auto ongeluk dat grijze muis heeft gehad. Op een kwade dag heeft hij de Volkswagen Karmann Ghia van zijn vader in de prak gereden. Een buitengewone daad van overmoed waar gelukkig geen doden of gewonden bij zijn gevallen, maar grijze muis blijft zwijgen. Het is voor de eerste keer in mijn leven dat ik hoor van de Karmann Ghia, een droom van een sportwagen voor middelbare scholieren, met open kap, haren in de wind en meisjes om je heen door stad en land razen. Zo te horen is het middelbare schoolleven van grijze muis niet middelmatig geweest.


(verschijnt elke dinsdag)

1 opmerking: