dinsdag 18 september 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 57


Tweede kamer Fractie van de Partij voor de Dieren sinds 2017 (van links naar rechts): Femke Merel Arissen,  Frank Wassenberg, Marianne Thieme, Esther Ouwehand en Lammert van Raan.
Dieren kunnen alleen maar denken, doen en praten als mensen dankzij God, de Satan of wij mensen zoals bijvoorbeeld in het verhaal van de Vos Reynaerde, de politiek satirische roman De Dierenboerderij van George Orwell en de getekende verhalen over Tom Poes en heer Bommel van Maarten Toonder. Dankzij de Partij voor Dieren kunnen dieren meepraten in de Tweede Kamer.

Waarom zijn er dieren? Volgens het Grote Voorleesboek van katholieken heeft God de dieren geschapen. “God zei:’De aarde moet allerlei levende wezens voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren.’ En zo gebeurde het.” (Genesis 1:24). God maakte meteen ook de mens tot de baas over de aarde, planten en dieren. “Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ (Genesis 1:28)

Met dat bevolken van de aarde is het goed gekomen. Er leven meer mensen op aarde dan ooit tevoren. Sommigen denken zelfs dat er teveel mensen zijn zodat de aarde in de toekomst zal bezwijken onder de groeiende mensenmassa. Of het ooit zover zal komen,  weet natuurlijk niemand. Dat moeten we afwachten. Maar hoe zit het met de dieren? Ook hun groeiend aantal wekt zorgen. Varkens, koeien en kippen leven opeengepakt in mega grote stallen om zo snel mogelijk te worden verwerkt tot boterhamworst, gebraden kip voor bij de appelmoes of een smakelijk runderlapje.


En hoe denken de dieren zelf over hun plaats in de wereld, ondergeschikt aan God en de mensen? Eerst als offer om hun Schepper op zij n gemak te stellen, daarna als de belichaming van Satan of de Heilige Geest om tenslotte in de mensenkeuken te belanden? Zelf kunnen ze daar niks over zeggen. Ze kunnen  niet praten. Samen aan de keukentafel hun lot beklagen onder het genot van een kop koffie is er niet bij. Ze hebben geen alfabet en zonder alfabet ben je nergens. Ze kunnen geen krant lezen of brieven schrijven. 


Ik heb nooit een brief mogen ontvangen van een dier al zouden sommige mensenbrieven door een dier geschreven kunnen zijn. Dieren schrijven ook geen boeken. Er is geen bibliotheek voor dieren. Dieren staan er helemaal alleen voor. Even ontspannen op een festival voor dieren kunnen ze niet. Dierenvriendschap bestaat niet. Ze hebben niks om hun eenzaamheid te doorbreken: geen toneel, films, concerten, geen politieke partijen en verkiezingen, geen rommelmarkten, kermissen of verjaardagsfeestjes. 

Wij weten niet of ze het eens zijn met wat er allemaal met hen wordt gedaan. Ze zijn lijdend voorwerp, geen onderwerp. We weten niet of ze kunnen nadenken. Zo te zien leven ze in een soort comateuze toestand. Van de buitenwereld dringen maar een beperkt aantal prikkels door zoals honger, dorst, levensgevaar en voortplanting. Geen leven om als mens jaloers op te zijn ook al hebben dieren weer wel vrije seks, kun je zonder schaamte alles eten, zelfs je mededieren, hoef je geen belastingen te betalen, geen pensioen te regelen en geen begrafenis. Dieren zijn en blijven een gesloten boek, een groot mysterie zoals wijzelf uiteindelijk ook zijn.


(verschijnt elke dinsdag)

2 opmerkingen:

  1. Van sommige dieren is anders bewezen dat ze behoorlijk intelligent zijn. Denk aan chimpansees, papegaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet de eerste brief van een chimpansee nog krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen