zondag 13 mei 2018

FOTOBLOG: DE PONT MUSEUM 4

Voorkant van de folder met foto van Rinke Dijkstra

Ik kwam speciaal naar De Pont voor de tentoonstelling van fotografe Rineke Dijkstra. Het is een van de beste Nederlandse protretfotografen van dit moment. Ze combineert in haar foto's technische perfectie, eenvoud, ontroering en intimiteit. Met instemming citeer ik daarom graag de tekst op de site van De Pont, gewijd aan de tentoonstelling. Mijn advies is om zeker te gaan kijken. De op groot formaat afgedrukte foto's zijn nog indrukwekkender dan de afdrukken op het scherm doen vermoeden.

Foto van Rineke Dijkstra uit de bovenstaande folder

“Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengen. Vorig jaar werd zij onderscheiden met de prestigieuze Hasselblad Award.

Foto van Rineke Dijkstra uit bovenstaande folder.

Dijkstra werkt het liefst in series waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. Zij maakt haar portretten met een technische camera op statief, een tijdrovend proces dat haar werkwijze bepaalt. Zij schept de voorwaarden en speelt met het licht dat natuurlijk lijkt maar toch net anders is. Ook de keuze van de figuren gebeurt zorgvuldig, maar tegelijk is er ruimte voor een zekere terloopsheid. De haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer bijna het idee oog in oog te staan met de geportretteerden. Tegelijk verliezen ze door het seriële karakter ook iets van hun individualiteit.”

Foto van Rineke Dijkstra uit bovenstaande afgebeelde folder


De tentoonstelling loopt tot 22 juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten