donderdag 27 juli 2017

DE KAARTSPELERS

Portret van 2 kaartspelers, den Bosch 2010

Kaart spelen is van alle tijden. Op Google vind je heel wat schilderijen van kaartspelers, van de 16e eeuwse Hollandse schilder Lucas van Leyden en de Italiaanse schilder Carvaggio, de 17e eeuwse Antwerpenaar David Teniers de Jonge en de Nederlander Jan Steen. De vroeg 20ste eeuwse Nederlandse schilder Theo van Doesburg heeft zich ook aan het thema gewaagd, net als de Colombiaanse schilder Botero.
  
Kaartspelers, den Bosch 2010

Het beroemdst zijn de kaartspelers van de Franse schilder Paul Cézanne gemaakt aan het einde van 19e eeuw. De schilderijen van Cézanne luidden een nieuw tijdperk in de Europese moderne kunst in. Volgens Picasso, zelf de grote vernieuwer van de schilderkunst in de 20ste eeuw, is Cézanne de vader van alle moderne schilders. 

Paul Cézanne, De Kaartspelers (1893-1896), olieverf op doek. Een van een serie
van 5. Dit schilderij behoort tot een van de duurste in de wereld.


Cézanne verlegde de aandacht van de schilderkunst van licht naar vorm. Zijn voorgangers -de Franse impressionisten- waren vooral bezig “met het vangen van licht en kleur.” Cézanne concentreerde zich op de vormen. Vandaar ook dat hij heel veel studies maakte van de berg achter zijn woning. Daarmee werd hij de grondlegger van het kubisme dat door Braque en Picasso naar een hoogtepunt in de schilderkunst is gevoerd.

1 opmerking: