zondag 22 november 2015

MIJN STAD, MIJN DORP

Je zou kunnen denken dat deze foto onlangs is gemaakt tijdens 
de staat van beleg in Brussel als gevolg van terrorisme dreiging 
maar de foto dateert van 8 september dit jaar 
en is gemaakt bij het Berlaymont gebouw aan het Schumanplein 
in de Europese wijk.

Deze keer was het moeilijker dan anders om mijn foto's te kiezen voor de maandelijkse inzending voor de NRC Fotowedstrijd. Het thema is “Mijn stad, mijn dorp”, zo op het eerste gezicht een eenvoudig te bepalen onderwerp tenminste als je in Nederland woont en werkt want volgens de wedstrijdregels mag je alleen foto's insturen die in Nederland zijn gemaakt. Mijn probleem is dat ik niet in Nederland woon , maar in BelgiĆ« en dan niet sinds kort maar al heel lang.


Markt in Londerzeel, Vlaams Brabant, 10 november 2015

Daar komt nog bij welke stad of welk dorp is jouw stad of dorp als je in een dorp woont, werkt in een stad en ook nog je thuis voelt in andere steden? Dat laatste komt omdat mijn kinderen en familie verspreid over Nederland wonen in steden die me dierbaar zijn. Ik ken die steden ook al van mijn jeugd. Ik kom er ook regelmatig. Ik beschouw ze dan ook als mijn steden en dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn geboortestad. Ik woon daar al niet meer sinds mijn 18e jaar maar ik beschouw die stad toch ook nog altijd als mijn stad.


Het Vrijthof, Maastricht 13 november 2015

Ik heb daarom besloten om deze keer met mijn inzending de regels te negeren en 3 foto's in te sturen van 3 verschillende plaatsen waarvan 2 dus niet in Nederland liggen: Brussel en Londerzeel. Hoewel eigenlijk behoren die toch altijd nog wel tot Nederland. De geschiedenis heeft hen gescheiden, de taal bindt hen nog altijd met Nederland.


Ik woon in Vlaams Brabant en zoals de naam het al zegt, hoorde dat vroeger bij het Hertogdom Brabant samen met de Nederlandse provincie Noord Brabant. “Het hertogdom Brabant was een historisch gebied in de Nederlanden. Zijn grondgebied bestond voornamelijk uit de drie hedendaagse Belgische provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het merendeel van de hedendaagse Nederlandse provincie Noord-Brabant. Verder hoorden de zogenaamde Landen van Overmaze erbij, een gebied dat ongeveer overeenkomt met het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, alsook het Duitse Herzogenrath. De vlag van BelgiĆ« is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Brabant: zwart, geel en rood.” (Wikipedia) Zoals ik al schreef het is allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt.

2 opmerkingen: