woensdag 7 oktober 2015

OP DE FIETS DOOR NEDERLAND 28 (Soest - Den Bosch)

Overloop in flatgebouw, Huizen 22 juli 2014

Zo'n plantje bij je voordeur in de hal van de flat is door en door Nederlands. Zoiets zie je nergens anders in de wereld.


Picknick plek in de bossen bij Soest, 23 juli 2014

Nederlandse natuur is geen echte natuur. Daarvoor zij we met teveel in een klein land. Het is aangelegde natuur, zorgvuldig onderhouden natuur met plaats voor de mensen en hier en daar dieren.


Spoorwegovergang, Den Dolder 23 juli 2014

Nederland is een geordend land en een land op orde. Overal signalen, borden en wegwijzers om onze plaats te bepalen. In Nederland kun je niet verdwalen.


Monument, Austerlitz, 23 juli 2014

We houden van hier en daar kunst in de openbare ruimte. Niet te groot want daar is geen plek voor. Niet te opvallend ook want dat past niet bij ons burgerlijke gezindheid. Vergeet ook niet dat smaken verschillen. 


Beschilderd geldtrommeltje, op weg naar Wijk bij Duurstede, 23 juli 2014

Best aandoenlijk zo'n beschilderd geldtrommeltje. Alles wat er op moet staan, staat erop: een huis met een groene tuin, bloemen, de schop klaar om te planten, de rivier, de zon in de blauwe lucht en witte vogels, meeuwen denk ik. Het platteland van Nederland waar de tuin met zijn bloemen en de vogels groter zijn dan het huis. Zo hoort het.


Verlegen verkoper aan de straat op weg naar Wijk bij Duurstede, 23 juli 2014

De verkoper poseerde met tegenzin bij zijn kraam langs de weg. Hij was verlegen en vond een foto niet nodig. Toch heel aardig van hem om te poseren. Hij heeft de deksel van het geldtrommeltje beschilderd. Een aankomend kunstschilder?


Wasgoed bij boerderij, op weg naar Wijk bij Duurstede, 23 juli 2014

We zien onszelf vraag als een proper en degelijk volk. Welk beeld geeft dat beter weer dan wasgoed dat buiten aan de lijn hangt om te drogen in de wind? Wind is ook al zo Nederlands.


Opa vist met kleinzoon, op weg naar Wijk bij Duurstede, 23 juli 2014

Het lijkt wel een tafereel uit een 19e eeuws prentenboek van Nederland. Een opa en zijn kleinzoon die aan het vissen zijn in de gracht voor de boerderij tegen de achtergrond van een typische Hollandse boerderij met luiken, een rieten dak en ook nog eens een prachtige groene, goed onderhouden tuin. Soms is Nederland net een sprookjesland.

1 opmerking: