zondag 25 oktober 2015

FCK THE CHINESE COMMUNIST PARTY

een digitaal bewerkte pentekening van petrus
Als je ondernemers op TV ziet praten over investeren in China zijn het net pooiers die vooral aan geld en winst denken. Werknemers en klanten doen er niet toe. Alles voor de markt, die grote Chinese markt met zijn astronomische aantallen.

Ze zien niet dat ze hun geld van de ene dag op de andere dag kwijt kunnen zijn als de Chinese Communistische partij en de regering dat willen. Er zijn geen onafhankelijke rechters, er zijn geen transparante wetten of belastingregels. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei kan je daar alles over vertellen. Alles hangt af of je in de gunst staat van de juiste autoriteiten. Er zijn ook geen betrouwbare informatie bronnen, de statistieken worden gemanipuleerd door de overheid. Banken zijn onderworpen aan de regering. Er is geen vrijheid van meningsuiting. Bedrijven als Google en Facebook kunnen daarover meepraten.

Je denkt dat het meevalt? Mooi van niet. Kijk maar eens naar het Rusland van Putin en die heeft niet eens meer een Communistische partij tot zijn beschikking zoals de Chinese Bovenbazen. Putin heeft zijn eigen maffia georganiseerd. Hij zorgde er voor dat olie en gasbedrijven in de handen van zijn maffiavrienden kwamen en de oorspronkelijke eigenaren voor jaren achter de tralies verdwenen. Buitenlandse investeerders konden maar beter vertrekken als ze niet gevangen gezet wilden worden of nog erger. Vraag maar aan Derk Sauer. De Chinese communistische partij kan dit allemaal ook en meer als ze dat nodig vindt.

Ondernemers zouden dit alles eens moeten bedenken in plaats zich te laten betoveren door het grote geld. Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn van mensen voor wie geld en winst het belangrijkste in hun leven is. Met een bezoek aan Ai Weiwei zou de koning een signaal kunnen afgeven dat mensenrechten belangrijk zijn en dat kunst misschien wel hoger staat dan geld verdienen.

3 opmerkingen:

  1. Niet alleen Nederland zit op het vinkentouw bij de Chinezen. Ook Groot-Brittannië.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En al dát ondernemerschap met de ondersteuning van een modern koningschap. En o, ja de wijze waarop de mensenrechten aan de orde kwamen: in een vriendschap praat je ook over moeilijke dingen ................. Of dat effectief is. Kweetoknie! Overigens was de nierbekkenontsteking van de koningin hier véél groter nieuws. Dat dan weer wel.

    BeantwoordenVerwijderen