donderdag 15 oktober 2015

DUTCH-LAND 48 (Zeeuws Vlaanderen, Amsterdam en West Brabant)

regenboog, Zeeuws Vlaanderen, juni 2007
Dank zij de digitale camera is het een stuk gemakkelijker geworden om te fotograferen met weinig licht voorhanden. Ik denk dat de jongere generatie die nooit analoog heeft gefotografeerd, dat beseft. Zelfs bij een minimum aan licht, zoals in tunnels en bij vuurwerk, kun je mits de camera gevoeligheid (vroeger was dat film gevoeligheid) erop is ingesteld, uit de hand scherpe foto's maken. Ik ben te weinig fototechnisch onderlegd om er zeker van te zijn maar ik denk dat het ook te maken heeft met de lens van de camera. Een goede lens maakt meer mogelijk. Tegenwoordig zijn de lenzen over het algemeen van hoge kwaliteit.


Rook, Zeeuws Vlaanderen, juni 2007
De 4 laatste foto's op deze blog zijn ook nog eens vanuit de auto gemaakt. Dat is eigenlijk nog een extra handicap als je scherpe foto's wilt maken. Zoals je ziet gaat dat prima. Een kwestie van gevoeligheid instellen op de camera tezamen met de lichtmeter. Bij weinig licht kun je lichtmeting centreren in de lens en dan richten op het punt waar het meeste licht is. Dan krijg je vaak nog een bewegingsvrijer belichtingstijd, dat wil zeggen 1/25 ste seconde of korter. later kun je bekijken of het  gelukt is om een mooi plaatje te maken. 

Oudejaars Vuurwerk, Amsterdam 1 januari 2008
De foto van het nachtelijk vuurwerk tijdens de oudejaarsviering in Amsterdam hierboven is gemaakt zoals beschreven. De lichtmeter heb ik gericht op het witte vuurwerk. Dat gaf een belichtingstijd rond de 1/25ste seconde, genoeg om uit de hand een scherpe foto te maken. Meer licht was ook niet nodig om een sfeervolle tegenlicht foto van het vuurwerk feest te maken.

Merwede Tunnel, Dordtrecht, februari 2008
De foto hierboven en die hieronder zijn op dezelfde manier gemaakt maar dan vanuit een rijdende auto. Bij zulke foto's gaat het niet om de (haarscherpe) details maar om de sfeer met zijn opdoemende structuren en bomen in het landschap.

Windmolens, West Brabant langs de A17, juni 2008


Windmolen, Moerdijk, juni 2008


Elektriciteitsmast in ondergaande zon, West Brabant langs de A17, juni 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten