vrijdag 18 september 2015

THEMA STILLEVEN II

petrus nelissen, Het jaar 2015, digitale fotocompositie (beeld van de kunstenaar Josepha)

Digitaal gecomponeerde stillevens zijn de opvolger van de vroegere fotocollage. Tijdens het tijdperk van de analoge fotografie was de fotocompositie vooral veel knip en plakwerk en/of goochelen met negatieven in de donkere kamer. Met de komst van de digitale fotografie en de computer zijn de mogelijkheden heel uitgebreid geworden, eigenlijk oneindig groot. Je kunt achter je computer zoveel foto's als je wilt bewerken, veranderen en combineren met behulp van allerlei zogeheten fotoshop programma's. 


petrus nelissen, Strand 2015, digitale fotocompositie (beeld van de kunstenaar Josepha)

Een van de bekendste beoefenaars van de fotocollage of compositie in het analoge tijdperk is Man Ray (1890-1976) geweest. Tegenwoordig beoefent elke fotograaf wel op de een of andere manier het bewerken van foto's al was het maar om elke storende oneffenheid in de foto weg te werken. Dank zij de digitale foltobewerking is het veel gemakkelijker geworden om als het ware te liegen met een foto. Fotomodellen krijgen dank zij de fotobewerking een nog gavere huid, mooiere vormen en lichaamskleur enz. Dit is nog vrij onschuldig, al hoewel er veel kritiek is op de onwerkelijk foto's van fotomodellen. Men zegt dat  jonge meiden en vrouwen op allerlei mogelijke manieren zouden proberen te voldoen aan deze digitale ideaalbeelden. 

Maar je kunt door middel van fotobewerking ook mensen heel bewust misleiden door hen een digitale werkelijkheid voor te schotelen die helemaal niet bestaat, bijvoorbeeld met een politieke propaganda foto. Gelukkig zijn dergelijke fotoleugens technisch te achterhalen maar het kwaad kan dan al geschied zijn. Daarom is het altijd een goede zaak kritisch te kijken en je vragen te stellen over de foto.


petrus nelissen, Knuffel 2015, digitale fotocompositie (beeld van de kunstenaar Josepha)

Voor het thema stilleven van de NRC Fotowedstrijd voor de maand september heb als derde inzending enkele digitale fotocomposities gemaakt. Op deze blog staan de 3 meeste geslaagde foto's. De vraag is nu welke ik zal insturen voor de wedstrijd? Ik mag namelijk nog maar een foto insturen. Nummer twee is de foto bbq 2015, zoals je op mijn vorige blog "Thema Stilleven I" kunt zien .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten