dinsdag 17 februari 2015

WIEN 2 (Muziekstad)

Opera Toilet, 24 januari 2015
Bij Wenen muziekstad denk je natuurlijk niet aan een foto zoals hierboven. Wenen is de de stad van het Nieuwjaarsconcert. Dat tenminste krijg ik nogal eens te horen als je vertelt dat je naar Wenen gaat of er bent geweest. De stad van de lichte klassieke muziek, de walsen van Strauss en de Kleine Nacht Musik van Mozart. De Weense opera is ook heel bekend. Op straat wordt het cliché van Wenen als romantische muziekstad hoog gehouden door in 19e eeuwse klederdracht gestoken kaartjesverkopers van concerten in klederdracht uit Mozart's tijd. Voor veel toeristen uit alle delen van de wereld is zo'n concert misschien wel het hoogtepunt van hun verblijf in Wenen. Je hebt dan toch maar iets geproefd van het oude en beroemde Wenen uit de tijd van Mozart en Strauss.

Accordeonist met paardenhoofd, 24 januari 2015
Sommige mensen overdrijven zoals deze accordeonist die met een paardenhoofd op zit te spelen in het park tussen het Kunst Historisch en het Natuur Historisch museum. Ik heb geen idee waarom de man een paardenkop heeft opgezet. Trekt dat meer aandacht en dus meer geld? Ik kon het hem niet vragen want hij kon niet praten vanuit zijn paardenkop. Soms overtreft de werkelijkheid elke verbeelding.

Etalage chocoladewinkel, 24 januari 2015
Winkels doen ook hun best om Wenen als muziekstad te promoten. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij dansen de echtparen  op bollen van chocolade bloemen. Mooi om je aan te vergapen en dan naar binnen te gaan om er een Wiener Melange met Sachertorte te bestellen. Dan proef je als het ware het 19e eeuwse Wenen.

Etalage, 24 januari 2015
Volgens mij wordt hierboven een scène uit een operette verbeeld, maar welke weet ik niet. Dat is dan weer voor kenners van het operettewezen, die overigens ook aan hun trekken kunnen komen in Wenen. Mijn moeder wist er veel van dank zij de Nederlandse TV van de beginjaren. Operettes met hun romantisch melodieën en nog romantischer verhaal waren toen een hoogtepunt van muzikaliteit. Tegenwoordig is dat de musical. 

Zondag Matinee, 25 januari 2015
Het is moeilijk om kaartjes de krijgen voor andere muziek uitvoeringen dan de bekende concerten voor toeristen. Ondanks de hoge prijzen is de opera meestal snel uitverkocht. Je moet je kaartjes daarom al ver voor je bezoek bestellen. Ook de andere concerten zijn snel uitverkocht zoals bijvoorbeeld ons overkwam met  het zondag matinee in een zaal van het Kunst Historisch museum in de Neue Burghof. Op advies van de kaarten verkoper konden we 10 minuten voor het begin alsnog niet opgehaalde kaartjes kopen.

Portret 13 jarige Beethoven, 25 januari 2015
Zo konden we toch nog genieten van een concert van de bekende Belgische pianist en dirigent Jos van Immerseel en de violiste Midoro Seiler. Van Immerseel heeft het Antwerpse Collegium Musicus opgericht en het orkest Anima Eterna Brugge. Het concert vond plaats in het Kunst Historisch museum omdat gespeeld werd op oude instrumenten. Ze voerden Sonate's uit van  Beethoven, Schubert en Clementi.

Pianostemmer, 25 januari 2015
Vaak kun je ook nog aan staanplaatsen komen helemaal boven in de Opera of in het andere beroemde concertgebouw de "Wiener Musik Verein".  Je kunt ook geluk hebben en zo maar een uitvoering vinden van een of ander muziekstuk van een bekende of minder bekende componist in de kathedraal of een andere kerk in de stad. Wie er op gespitst is, vind eigenlijk altijd wel wat van zijn gading zo is onze ervaring.  

2 opmerkingen:

  1. Ik ga geen tijd hebben om concerten bij te wonen, maar zal vast wel wat opmerken van het muzikale Wenen.

    BeantwoordenVerwijderen