dinsdag 10 februari 2015

THE GREAT GREEK JOKER

Een digitale compositie van petrus
De manier waarop Griekenland onder Tsipras met zijn Europese partners omgaat, zou zich binnenkort wel eens tegen hemzelf en het Griekse volk kunnen keren. De Euro-volkeren hebben Griekenland, dat zich jarenlang financieel onverantwoord heeft gedragen, overeind gehouden met boterzachte leningen. Daarvoor hoeven ze in Griekenland geen dankjewel te zeggen maar ze zouden tenminste ernst kunnen maken met het opruimen van hun financiële puinhoop ( slechte belasting inning, baantjes geven aan politieke vriendjes, bureacratische rompslomp enz.) en hun veel te lage productiviteit.

In plaats van daadkracht te tonen, steken Tsipras en co. al hun energie in een zogenaamde schuldenregeling met als doel dat het grootste deel ervan zonder enige tegenprestatie wordt kwijt gescholden of op de lange baan geschoven. Om het nog erger te maken, eisen ze nu 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, een miljarden vergoeding van Duitsland voor de geleden schade in die oorlog.

Ik lees in Duitse kranten dat Griekenland met andere Europese landen herhaalde malen schadevergoedingen heeft ontvangen. De laatste was met de hereniging van de beide Duitslanden. Wat mij betreft is de weigering van Duitsland om op deze rancuneuze eis niet in te gaan, volkomen terecht. De beschuldiging dat Italië uit angst voor Duitsland hervormingen doorvoert, heeft eveneens terecht de woede opgewekt van Italiaanse regeringsleden.

Er hangen boven Griekenland dikke wolken van haat in plaats van daadkracht. De tactiek van deze extreem linkse regering lijkt op die die van de Bolsjewieken. Maak je vermeende tegenstanders op alle mogelijke manieren verdacht zelfs al hebben ze je eerst geholpen, zaai tweedracht met een mix van haatpraatjes en misleidende woorden om v vervolgens de buit binnen te halen.

Zo ga je als beschaafde landen niet met elkaar om, zeker niet in de EU maar dat zal deze regering met haar negentiende eeuwse mentaliteit blijkbaar worst wezen. Griekenland kan daarom maar beter uit de EU en de Euro vertrekken. De lucht zal dan opklaren. Misschien is Rusland onder Putin wel een goede partner voor ze. Kunnen ze daar een muntunie van goedkoop geld mee beginnen. 









4 opmerkingen:

  1. Eenzijdig relaas Petrus. Je gaat niet in op de extreme armoede onder de Griekse bevolking, de hoge werkloosheid. Allemaal sinds de besparingen. Is het gek dat ze dan voor Syriza kiezen? Er zitten nog veel meer aardverschuivingen aan te komen. Podemos in Spanje zou wel eens de volgende kunnen zijn. Ik heb Merkel hoog zitten, maar de aanpak van de financiële crisis is een gezamenlijk Europees wanbeleid!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Spanjaarden zijn een tots volk die zich niet lenen voor links populisme en zeker niet geloven in sprookjes.

      Verwijderen
  2. Podemos zou anders nu de verkiezingen met gemak winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de goede orde.
      Uit Wikipedia: In mei 2010 kreeg de regering van Giorgos Papandreou te maken met grote financiële tegenvallers. De Griekse overheid bleek jarenlang de financiële cijfers vervalst te hebben. Mede als gevolg van de internationale kredietcrisis en voortgaande ongecontroleerde uitgaven raakte Griekenland in een grote financiële crisis die ook gevolgen voor de eurozone heeft. Alleen met de hulp van de EU-landen en IMF kon het voorkomen worden dat Griekenland failliet ging. De EU en het IMF schoten het land te hulp met leningen maar in ruil daarvoor moest Griekenland het begrotingstekort terugdringen.

      Schabel heeft gelijk. De Griekse regering zet de boel op zijn kop.http://www.volkskrant.nl/economie/schauble-grieken-zelf-schuldig-aan-ellende~a3848639/
      Al zou Podemos de verkiezingen winnen, de partij is niet zo rancuneus als de links populistische Syriza.

      Verwijderen