woensdag 31 december 2014

MARTELAAR OF MOORDENAAR?

De Heilige Sebastian was een in het geheim bekeerde Christen die door
Romeinse soldaten werd vermoord door pijlen.

De twee woorden martelaar en moordenaar hebben qua klank en schrijfwijze veel met elkaar gemeen maar tussen de betekenis van de twee woorden zit een wereld van verschil. Een martelaar is iemand die vermoord wordt vanwege zijn overtuiging. Een moordenaar is daarentegen iemand die anderen vermoord. Tot voor kort was deze scheiding tussen de beide betekenissen duidelijk. Sinds de jihad hoogtij viert onder islamisten, jihadisten en andere fanatieke gelovigen wordt de betekenis van de beide woorden verward waardoor een moordenaar plotseling een martelaar wordt.

Ik citeer uit de Volkskrant van 31 december de vader van de Maastrichtse Marokkaanse jongen Sultan die zichzelf in opdracht van Islamitische staat onlangs in Bagdad opblies. De vader van Sultan, Abdelsamed Berzel, heeft het videotestament van zijn zoon gisteravond bekeken, samen met zijn vrouw. 'Wat moet ik zeggen? Mijn zoon heeft al gesproken. Dank Allah, mijn zoon is nu in het paradijs', zegt hij berustend. Hij heeft eindelijk 100 procent zekerheid dat Sultan martelaar is geworden. Half december zei hij tegen de Volkskrant voor 99 procent zeker te weten dat zijn zoon 'een van de groene vogels in het paradijs is'. Het was erg belangrijk voor hem dat die ene procent twijfel zou worden weggenomen.”

Volgens de normale betekenis van het woord is Sultan echter geen martelaar maar een moordenaar. Hij vermoordt immers een willekeurige groep mensen waarbij hij ook nog eens zelfmoord pleegt met behulp van een bomgordel. Normaal gesproken is Sultan dus een buitensporig wrede moordenaar die niet in een normale mensengemeenschap thuis hoort.Hij zou opgenomen moeten worden in een verpleegtehuis voor geestelijk gestoorden.

Toch noemt zijn vader hem een martelaar want hij is voor zijn geloof gestorven. Dat kan zo zijn maar dan toch wel door eigen hand. Anderen hebben hem niet vanwege zijn geloof gedood. Sultan heeft zichzelf vanwege zijn eigen geloof gedood. Een merkwaardig geloof dat wel, maar het zij zo. Er zijn wel gekkere dingen in wereld. Maar nogmaals, normaal gesproken is deze vorm van zelfmoord het gevolg van een geestesziekte en je kunt toch moeilijk aannemen dat miljoenen gelovige moslims geestesziek zijn?

Sultan is niet alleen een zelfmoordenaar maar tegelijk ook een moordenaar. Hij vermoordt immers een aantal onschuldige mensen waarvan hij niets weet. Hij weet niet eens of ze niet van hetzelfde geloof zijn als hijzelf. Misschien is dat wel zo en heeft hij dus vrome mede gelovigen vermoord. Dat kun je toch niet normaal noemen? Zo'n verwarring kan niet anders dan het gevolg zijn van een geestesziekte waardoor je niet meer weet wanneer je een moordenaar bent en wanneer niet, wanneer je een zelfmoordenaar bent of niet. Een geestelijke staat van verwarring die zulke mensen levensgevaarlijk maakt in elke samenleving.


Is er een geneesmethode? Ik ben geen deskundige op dit terrein maar het zou al een stuk schelen als men ophoudt te beweren dat moordenaars die tegelijk zelfmoordenaar zijn, na hun zelfdoding en moordpartij in een soort van paradijs komen. Ik zou aan mensen die dit geloven willen vragen waar dan de door Sultan vermoorde mensen terecht zijn gekomen? In de hel of misschien ook in het paradijs? Dat zou namelijk best kunnen. Maar als dat zo zou zijn, dan is zijn zoon niet in het paradijs maar in de hel terecht gekomen immers de door hem vermoorde mensen zullen hem ook daar nooit met rust laten. Dat lijkt me toch de normale gang van zaken, ook in het paradijs.  

1 opmerking: