vrijdag 28 november 2014

NEW MINIMALISM 55 (met toelichting over fotografisch minimalisme)

New Minimalism Number 89, Marrakech January 19 2014


New Minimalism Number 90, Oostende January 24 2014
Per toeval vond ik enkele dagen geleden op internet een website over 'Minimalism'. Ik lees dat de website bedoeld is ter ondersteuning van een 'Minimalism Community' op Facebook. Bij opening van de Facebook pagina zie ik dat die sinds 16 juli gesloten is vanwege een medisch probleem van de maker. Op de tijdlijn kun je nog wel een aantal mooie voorbeelden zien van fotografisch minimalisme.
De website 'What is Minimalism' is bedoeld om je met foto voorbeelden inzicht te geven in wat 'Minimalism' is. Ze nemen daarbij ruwweg de definitie over van de Wikipedia 'Minimalism'  Er is sprake van minimalisme als het werk wordt teruggebracht tot zijn meest wezenlijke kenmerken. Een eenvoudige definitie die voor de fotografie betekent dat je het wezenlijke kenmerk van het onderwerp vastlegt. Dat kan nog altijd van alles zijn, dus ook hier beslist uiteindelijk het oog van de fotograaf.

Op de site 'What is Minimalism' staat een dia show van minimalistische foto's. Vervolgens worden maar liefst 8 categorieën van minimalisme onderscheiden met bijbehorende foto's:

1. Een minimum aan elementen
2. Een minimum aan verschillende kleuren
3. Een minimalistisch (klein) object
4. Minimalistische (eenvoudige) vormen
5. Minimalistisch deel van een geheel
6. Minimalisme als zich herhalende vormen
7. Minimalistisch detail
8. Zeroïsme (zo goed als niks op de foto)

De categorieën met hun voorbeelden zijn naar ik aanneem ter oriëntatie bedoeld zodat je als fotograaf meteen aan de slag kunt. Er is niks op tegen om zelf een eigen categorie of concept te ontwikkelen, als het maar fotografisch uitdagend en boeiend is.

Er worden op de site ook voorbeelden gegeven van wat NIET MINIMALISTISCH is. Ook leuk om te bekijken.

Tot slot worden nog enkele voorbeelden gegeven van hoe je een foto minimalistisch kunt maken. Ook interessant om te bekijken.

Ik eindig deze toelichting graag met het slotcommentaar op de website:

Less is more" is a motto that many minimalist artists use to describe their works. It can be interpreted in many ways:
When details are less, there is more space for imagination
To have less elements, more time and creativity is needed”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten