donderdag 10 oktober 2013

HAAGSE KOEHANDEL

Een digitaal fantasieke van Petrus


Vandaag de dag zijn we getuige van de grootste openlijke politieke koehandel in de Nederlandse politieke geschiedenis ooit, met dank aan Rutte en Samsom. Zij zouden met zijn tweeën na de verkiezingen vorig jaar wel eens even het varkentje van de kabinetsformatie wassen. Geen weken of zelfs maanden lang gezeur in achteraf kamertjes, geen oeverloze formatiegesprekken onderbroken door alweer een gang naar de koningin. Je zag het aan hun triomfantelijke lach toen ze hun kabinet presenteerden. Zij zouden als de nieuwe generatie de oude wel eens even een lesje leren in kordaatheid, pragmatisme, redelijkheid, efficiency en snelheid.

Wisten zij veel dat de prijs alsnog later betaald zou moeten worden, als het op stemmen en goedkeuring in Tweede en Eerste Kamer aankomt. Of hadden ze het toch wel kunnen weten als ze echt verstand hadden gehad van politiek? Nu zijn ze alsnog genoodzaakt tot oeverloos overleg en gezeur in vergaderzalen, over en weer gepraat voor en achter de TV camera's, off the record en on the record met een hele rits partijen.Overleg zonder kop of staart, als het gestelde doel van zes miljard bezuinigen maar gehaald wordt. Onze twee jonge politieke ondernemers hebben van wat vroeger politiek overleg heette, een koehandel met afval race gemaakt.

Toen de twee durfallen hun kabinet trots presenteerden, hadden ze het ook nog over bruggen bouwen. Zinloos woordgebruik want het sloeg nergens op. Voor bruggen bouwen heb je een ontwerp nodig, kennis van en ervaring met het bouwen en van de oevers die je wilt verbinden. Een brug leg je ook niet zo maar ergens in the middle of nowhere. Bij een brug hoort een plan, een doel dat verder ligt dan de brug zelf: economische groei, sociaal leven uitbreiden, recreatie enz. Bij dit kabinet is van dit alles geen sprake.

Het zijn ingenieurs zonder visie en ook nog eens bang zich te branden aan een ideaal. Van Rutte kan ik dat begrijpen met zijn achtergrond. Voor Samsom vind ik het een schande of wacht even,  hij heeft het samen met zijn partijvoorzitter steeds over nivelleren. Samsom werkt met zijn partij blijkbaar aan een nivelleringsbrug. Ik zou hem willen vragen wat er te nivelleren valt bij bijna een miljoen werklozen? Is het niet belangrijker om ervoor te zorgen dat de werklozen een brug naar werk krijgen of heeft de Partij van de Arbeid ook al geen visie meer op Arbeid? Dat zou nog wel eens een heel goed kunnen. Er is in die partij meer visie op eerlijk delen dan op eerlijk werken. Je zou dat de ontaarding van de PvdA kunnen noemen.

De politiek degraderen tot koehandel is vernietigend voor de Nederlandse politiek cultuur. Natuurlijk weten burgers wel dat bij politiek koehandel komt kijken. Burgers mogen dan niet allemaal even hoog opgeleid zijn, ze hebben wel allemaal verstand van mensen en de nodige zelfkennis. Je hoeft burgers dus niks wijs te maken. Maar door de koehandel tot enig en uniek beginsel te verheffen zoals Rutte en Samsom hebben gedaan, betekent de doodssteek aan elke politiek ideaal, aan elke visie en aan elke zingeving.

Een samenleving zonder zingeving is een dolende samenleving waar wantrouwen snel is gezaaid en cynisme de enig overgebleven levenshouding. Dat cynisme en wantrouwen wordt nog eens versterkt door zinloos gezwets over participerende samenleving. Nergens doen Rutte en Samsom ook maar enige moeite om uit te leggen wat ze met een participerende samenleving bedoelen. Dat moeten de burgers maar zelf uitzoeken. Dat zullen ze ook wel doen want er zit niks anders op maar ze weten ook dat voor onze twee koehandelaren de participatiesamenleving een schaamlap is voor bezuinigingen waar kop noch staart aan zit. 

1 opmerking:

  1. Je zou haast gaan terug verlangen naar Balkenende. Feit is dat sinds de moord op Fortuyn de Nederlandse politiek in een hopeloze situatie verkeert.

    BeantwoordenVerwijderen