donderdag 1 augustus 2013

HYPOCRIETE RTL



Er is weer een leuk debat aan de gang in Nederland. Mag Oh Oh Cherso nu wel of niet? Het mooiste is dat het debat is begonnen door de bierbrouwers. Die doen hun best om de Nederlandse jongeren ervan te overtuigen om verantwoord te drinken, dus niet zuipen. Dat is een nobel streven dat natuurlijk ook hun portemonnee ten goede komt. Is dat erg? Ik denk van niet. Per slot van rekening drinken we allemaal wel eens wat en de meesten van ons doen dat op verantwoorde wijze.

Pubers en jong volwassen weten nog niet zo goed wat dat is en zetten het dus bij tijd en wijle op een zuipen. Dat mag. Je moet zo nu en doen eens uitproberen wat je aankunt en wat wel of niet verantwoord is. Zoals mijn vader al zei, je moet af en toe met je kop tegen de muur lopen. Dat is goed voor later. Dan weet je waar je met jezelf aan toe bent. Hetzelfde geldt voor seks. Tot zo ver niks aan de hand.

Maar wat doen commerciële zenders zoals bijvoorbeeld RTL met dat gegeven? Maken ze een verantwoorde documentaire over het alcohol en neuk probleem onder jongeren? Ze kijken wel uit. Daar valt geen stuiver mee te verdienen. Nee, ze maken jongerenshows die zogenaamd laten zien hoe de jongeren van vandaag neuken, zuipen, platvloers zijn en geestelijk in een zwart gat zitten. Dat alles tot vermaak van het grote publiek. Ze verdienen er grof geld aan. Zker als ze het format ook nog aan het buitenalnd kunnen verkopen.

Zelden heb ik dan ook zo'n hypocriete tekst gelezen als van Willem Bosch in de Volkskrant. Hij beweert dat het “de taak van een televisiemaker het inzichtelijk maken is van alle lagen in onze samenleving, zowel in gedramatiseerde als realistische vorm. Het mooie en elegante, het lelijke en stompzinnige evengoed. Met al zijn wansmaak is Oh Oh Cherso nog steeds een programma over bestaande Nederlandse jongeren met een bestaande Nederlandse voorliefde voor keihard zuipen. En dat is meer dan genoeg reden om het te willen laten zien.”

Een grove leugen.Die shows zijn net zo min realistisch als mijn klompen. Het is van haver tot gort geregisseerd om een maximaal effect aan sensatie te krijgen. Elke TV insider weet dat, net zo goed als de betrokken spelers. Allemaal voor de centen, verantwoord of niet. En dan die andere grove leugen. Zulke oproepen zouden tot censuur leiden, aldus Bosch. Oh oh wat klinkt dat jaren zestig vorige eeuw. Is er iemand die om censuur heeft gevraagd in Nederland? Nee, helemaal niet. Wat gevraagd wordt is dood normaal fatsoen en enig verantwoordelijkheidsbesef maar dat is teveel gevraagd aan deze goedwillende TV makers want dan kom je aan hun portemonnee en dat is niou net teveel gevraagd. Wat een hypocrisie.

1 opmerking: