zondag 6 januari 2013

DE NAAKTE WAARHEID

Xiong Jing (links) voert actie op internet tegen huiselijk geweld met een foto van haar waarop haar naakte bovenlichaam  is beschilderd met rode handen. Xiao Meinu beschouwt de druk op vrouwen om haar borsten te vergroten als een vorm van geweld. "Ik heb maar heel kleine borsten, maar ik ben trots op mijn lichaam", zegt Xiao Meinu wat in het Chinees 'mooi meisje' betekent. 

'De naakte waarheid', zo heet in China een internetcampagne tegen huiselijk geweld tegen vrouwen. '”Uit onderzoek uit 2011 blijkt dat achter de traditioneel gesloten deuren van Chinese families ruim 30% van de 550 miljoen Chinese vrouwen het slachtoffer zijn van geweld in het gezin. “Als modebladen blote modellen kunnen gebruiken om parfum te verkopen, waarom zouden wij dan niet onze lichamen mogen gebruiken om actie tegen een grove schending van onze mensenrechten te eisen? Het is de naakte waarheid dat het vrouwenlichaam in China een slagveld is”; zegt  webredactrice Xiong Jing van het nieuwe digitale blad “Vrouwenstemmen” op defensieve toon. De foto's van haar en haar twee vriendinnen hebben vanwege het vermeende pronografische karakter voor veel commotie gezorgd. De censuur probeert de foto's van internet te weren maar slaagt daar, zoals zo vaak bij onwelgevallige digitale publicaties, niet echt in.”

Reportage en foto's van Oscar Garschagen in NRC Handelsblad van zaterdag 29 december & zondag 30 december 2012

4 opmerkingen:

  1. @Petrus: werkelijk om doodziek van te worden. Al dat geweld tegen vrouwen dat zo universeel lijkt te zijn. China en India halen nu het nieuws, maar het geweld tegen vrouwen in de daaromheen liggende landen zal absoluut niet minder zijn. Net zo min als het geweld tegen vrouwen in Afrika of Latijns Amerika lager minder zal zijn. En laten we wel wezen, net zo min als het geweld waar wij als mannen in het westen, Europa, Nederland ons ongetwijfeld ook schuldig aan maken. Wat zal een reële schatting zijn? dat in 40% van de gezinnen geweld – meestal tegen de vrouw – plaats vindt?

    Decennia geleden heb ik eens een onderzoek naar dit probleem gelezen. Het bleek dat het één en ander zo complex in elkaar zit dat het moeilijk is vast te stellen wanneer een situatie in een gezin leidt tot (fysiek?)huiselijk geweld. Soms begint de vrouw met meppen, maar door het verschil in lichaamskracht wordt ze dan uiteindelijk het slachtoffer van fysiek geweld. Soms is de man al jaren lang slachtoffer van verbaal geweld en vernedering van zijn vrouw en slaat dan op een bepaald moment uit. Hoe groot het aantal mannen slachtoffer is van fysiek vrouwelijk geweld is vooralsnog onbekend vanwege het grote taboe dat daarop heerst.

    Maar hoe je het ook wend of keert, ik ben er vast van overtuigd dat ons soort – de man – een groot probleem heeft met zijn agressie onder controle en zijn handen thuis te houden. Dit probleem is in mijn ogen zo groot en universeel dat daar een breed gedragen mondiaal en multidisciplinair onderzoek naar zou moeten worden gepleegd. Waar komt die onbeheersbare woede vandaan? Is het opvoeding, cultuur, genetisch materiaal, hormonen enz? Dat hier sprake is van een onheilzaam en destructief samengaan van Nature en Nurture lijkt mij in ieder geval mbt mannelijk geweld tegen vrouwen duidelijk.

    Ik ben er van overtuigd dat het probleem verminderd kan worden door opvoeding en een cultureel samenhangende aanpak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Femen op zijn Chinees. Lijkt me dat er niet genoeg aandacht aan besteed kan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @jack pastoor
    Het zal niet meevallen om er verandering in te brengen. De Indiase en Chinese vrouwen nemen in ieder geval alvast het voortouw.
    @aadverbaats
    Zo is dat. Veel van deze foto's op het internet zodat er teveel komen voor de Chinese censuur.

    BeantwoordenVerwijderen