dinsdag 7 augustus 2012

MARTIk lees in de kranten en op internet dat Mart uit de gratie is gevallen. Dat verbaast me niet. Mart begon steeds meer in zichzelf te geloven als de king van de sportverslaggevers en dat kan nooit lang goed gaan. Koning ben je bij de gratie van het volk. Die kan dus elk moment zijn kont tegen je keren en dan ben je koning af. De val van Mart zal hard zijn.

Als sportverslaggever had je juist moeten beseffen dat je er verstandig aan doet om op je hoogtepunt het wat kalmer aan te gaan doen en naar de achtergrond te verdwijnen. Dan kun je zo af en toe nog eens op de voorgrond gezet worden als symbol of icoon van een voorbije tijd ie en wie weet zelfs nog eens gelauwerd worden als Het Grote Voorbeeld voor de nieuwelingen. Helaas, die kans is nu verkeken.

Mart leed aan de oudere mannen ziekte dat hij het allemaal weet, alles gezien heeft en de snotneuzen  een lesje kan leren. Dom, dom, driemaal dom Mart. Er was een tijd dat ik naar jou luisterde samen met Jean Nelissen als Tour de France verslaggevers.  Ik geloofde toen nog in de helden van de Tour en ook in jou dank zij het tegenwicht dat Jean je gaf. Mijn Tour helden gingen ten onder aan doping, Jean verdween en nu ga jij dus ook ten onder aan de ergste doping van allemaal: een overdosis aan zelfvertrouwen.

Met de sport is het ondertussen verder achteruit gegaan. Nu wordt in de hoogste sportkringen match fixing genoemd als de grootste bedreiging voor de sport. Zelfs voetballers worden omgekocht door profgokkers om de uitslag naar hun hand te zetten en op die manier op de gokmarkt miljoenen te verdienen. Ik had het kunnen weten toen met de wereldkampioenschappen voetbal in 1978 Argentinië  met 6-0 van Peru won zodat ze toch in de finale tegen Nederland konden spelen. Die wedstrijd was geregeld door de toenmalige dictators van die twee landen. Zoals altijd is de politiek weer de eerste spelbreker geweest.

Van mij hoeft het niet meer zo. Natuurlijk, ik kijk nog wel eens graag naar sport maar helden heb ik er niet. Te veel gezien en meegemaakt en dan weet je maar al te goed dat helden ook maar mensen zijn net als sportverslaggegevers. 

5 opmerkingen:

 1. Mooie plaat! Goed getroffen.
  Mart Smeets kent maar één koningsnummer: hijzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het al tenenkrommend als ie Jean Nelissen afblafte. Als muziekpresentator vond ik hem wel meevallen. Het ergste vind ik het huidige groepje fiets- en schaats-verslaggevers. Vreselijk om naar te luisteren en volgens mij allemaal aangesteld na goedkeuring/voordracht van Smeets. Die heeft liever dombo's om zich heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het helemaal eens met je verhandeling, al trof de Smeetsmoeheid mij al decennia geleden...
  Mooie plaat, en ik sluit me ook graag aan bij Aad, Kuifjesimon en Ximaar.
  Ducrot en Dijkstra, nog zo'n aanfluiting...Dumb & Dumber noem ik ze al jaren, en tot mijn afgrijzen zie ik dus dat dit maar jarenlang zo door kan gaan, blijkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen