zaterdag 12 mei 2012

ICH DANKE DIE HOLLÄNDER DAS SIE JETZT AUCH UNSERE TOTEN ERINNERN



1. Foute keuze

Ik lees in het gedicht “Foute keuze” van Auke de Leeuw dat Dirk “koos voor het verkeerde leger met verkeerde idealen” omdat hij “vluchtte voor de armoede, hoopte op een beter leven”. Die twee woordjes ‘omdat hij’ staan niet in het gedicht en daar draait het nu juist allemaal om.

Ik lees dus dat Dirk iets van zijn leven wilde maken maar helaas de verkeerde keus maakte. Een drama wat ons allemaal kan overkomen. Een drama wat de Duitsers onder Hitler ook overkwam. Kunnen we de Duitse natie dan nog wel de oorlog kwalijk nemen? Het motief –op zoek zijn naar een beter leven – vergoeilijkt hier het kwaad van de verkeerde keuze. Zo ligt de weg open voor de vergoeilijking van elke misdaad. Als de bedoelingen maar goed zijn, de rest is pech.

2.Nationale dodenherdenking

Moet een land dat onder de voet werd gelopen door een bezettingsleger waardoor het zijn vrijheid in alle opzichten verloor voortaan ook de doden van die bezetter herdenken? Wat is dan de waarde van die herdenking? Dat we uiteindelijk allemaal dood gaan of we nu aan de goeie of de verkeerde kant stonden?

Ik neem aan dat we vinden dat Indonesië voortaan ook onze dode soldaten als gevolg van de Indonesische bevrijdinsgstrijd  moeten herdenken. Of zal men daar in Indonesië anders over denken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten