zondag 1 april 2012

VANWAAR DIE TRIPLE A STATUS VAN NEDERLAND?


 
Oké we zijn een hard werkend volkje. Vinden we zelf toch. Druk, druk, stress, carriére maken, tot de top behoren, efficiënte en open economie, mainport Rotterdam, Schiphol airport, Shell, Unilever enz. enz. Maar wordt in andere landen niet net zo hard gewerkt of misschien wel harder? Kijk maar eens naar Vlaanderen, Finland en bovenal Zwitserland.

Bovendien blijkt nu dat als het even tegenzit we onze staatsuitgaven helemaal niet in de hand hebben.Slechter dan bijvoorbeeld België. Dat land, net als al die andere hardwerkende landen, beschikken daarbij niet zoals Nederland over een gasbel die Nederland naar schatting 5,25 miljard extra inkomsten per jaar oplevert. Dat is een 5 met 9 nullen.

Ik heb ooit gelezen dat we die ook nog eens grotendeels besteden aan luxueuze – sociale - voorzieningen in plaats voor lange termijn investeringen. Dat we ondanks dit te luxe leven internationaal niet worden afgewaardeerd door de rating bureaus, komt naar ik vermoed door dezelfde aardgasbel. 

Het is moeilijk te achterhalen maar ik maak uit al die technische rapporten toch op dat we een voorraad gas hebben voor nog zeker 25 jaar. Met een opbrengst van 5,25 miljard Euro in de voorbije jaren betekent dat er in de Nederlandse grond nog voor minstens 131 miljard Euro Handje Contantje voor de Nederlandse staatskas zit. Minstens omdat de prijs van aardgas is gekoppeld aan olie en die is laatste jaren alleen maar gestegen.

Met zo’n geldbuidel in de grond kun je Nederland gemakkelijk de Triple A status verlenen. Dus laten we ons niks wijs maken. We zijn helemaal niet zo’n hard werkend volk. Het lijkt er eerder op dat we eerder een verwend volkje zijn zoals die in Koeweit, Quatar en andere oliestaatjes. Je kunt je zelfs afvragen of we het wel beter besteden dan zij. 

PS. Schrijf je eens een keertje over aardgas verschijnt een dag later dit bericht in de Volkskrant. De koppeling van de aardgasprijs aan de olieprijs blijkt twee jaar geleden los gelaten te zijn waardoor de opbrengst lager uitvalt. 
Het principe blijft natuurlijk hetzelfde. De aardgasbel is en blijft een grote geldbuidel in de Nederlandse grond, hoe groot precies weet niemand maar groot genoeg voor een triple A status. Tenminste als Nederland zich niet een groter begrotingstekort dan 3% in rommelt omdat bange politici hun kiezers niet durven vertellen hoe de vlag er bij hangt.

2 opmerkingen:

  1. Die 16 miljard aan bezuinigingen zijn dan toch snel gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. A video clip of the very influential American preacher Yusuf Estes

    http://www.youtube.com/v/5J-9dn3_hpY&rel=0&autoplay=0&color1=bdbdbd&color2=bdbdbd&border=0

    Jezus in de Islam ( Allah's vrede en genade zij met hem)

    http://www.islamhouse.com/p/263744

    Allah, het universum heeft geschapen VAN NIETS

    http://allah-created-the-universe.blogspot.com/

    (((Inleiding tot de islam)))

    http://islamnederlands.blogspot.com/

    het neerstorten van de theorie van EVOLUTIE IN 20 VRAGEN

    http://newaninvitationtothetruth.blogspot.com/

    O Jesus, son of Mary! Is thy Lord able to send down for us a table spread with food from heaven?

    http://jesussonofmary1432.blogspot.com/

    http://www.islamhouse.com/

    BeantwoordenVerwijderen