vrijdag 23 maart 2012

BOUTERSE MOLENAAR

 

Toen we eind jaren zestig als studenten actie voerden tegen de Vietnam oorlog riepen we tijdens demonstraties “Johnson Moordenaar”. Lyndon B. Johnson was de in 1963 vermoorde president John Kennedy als president van de VS opgevolgd. Van hem erfde hij o.a. de oorlog in Vietnam. Aangezien president Johnson een bevriend staatshoofd was, mocht je hem publiekelijk geen moordenaar noemen. Daarom scandeerden we voortaan Johnson Molenaar.

Ik weet niet of de de Surinaamse president Desi Bouterse een bevriend staatshoofd is maar ik denk van niet. Hij is immers in Nederland veroordeeld voor drugshandel. Of hij een moordenaar is, staat ook nog niet vast. Zijn poging om hemzelf en zijn kornuiten via het Surinaamse parlement amnestie te verlenen voor 15 moorden wijst daarentegen in zekere zin op een schuldbekentenis.

De moorden zijn gepleegd op 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Daar werden 15 opposanten van de dictatuur van Bouterse en zijn kornuiten vast gehouden. Ze zijn ‘s nachts standrechtelijk geëxecuteerd. Bouterse beweerde altijd dat hij toen niet meer in het fort was. Intussen heeft een van zijn kornuiten verklaard dat hij er wel was. Hoe dan ook, als dictatortje was hij ten volle verantwoordelijk voor de standrechtelijke executies in Fort Zeelandia.

Met deze amnestiepoging tracht Bouterse opnieuw zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Bouterse bewijst daarmee opnieuw dat hij een lafaard is. Dat is hij vanaf het begin van de staatsgreep geweest.
Het spijt me voor de Surinamers dat zij geïntimideerd worden door een lafaard. Het spijt me nog meer dat ze hebben toegestaan dat een lafaard president van hun land is geworden.

Met de amnestiewet treedt Bouterse in de voetsporen van illustere voorgangers als de Chileense dictator Pinochet en de Argentijnse Videla c.s.. Maar net zo min als zij, zal ook Bouterse niet ontsnappen aan het oordeel van zijn volk en dat van de geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten