donderdag 8 juli 2021

NEDERLAND KLEURT BLAUW

 


Hebben Rutte en Kaag hun partijen definitief tot middenpartijen gemaakt en zijn de voormalige middenpartijen CDA en PvdA voortaan veroordeeld tot partijen aan de flanken zoals vroeger de VVD en D66 waren? Het zou zo maar kunnen. De kaart met uitslagen van de Tweede Kamer verkiezingen in 2021 kleurt overwegend blauw. Het donkerrood van de socialisten en het donkergroen van de christenen is zo goed als van de kaart geveegd.

De twee volkspartijen CDA en PvdA zouden zich moeten afvragen waarom zij niet meer  de middenpartijen zijn maar de VVD met weliswaar in mindere mate D66? Kan het zijn omdat Nederland een ontkerkelijkt, rijk en welvarend land is geworden waardoor de PvdA met zijn collectieve sociale opvattingen niet meer van deze tijd is? De overheid zorgt voor zijn burgers en anders de rechter wel. Hetzelfde geldt voor het CDA, kerkgang en daarmee christelijke waarden zijn niet meer van deze tijd. Het christelijk erfgoed verdwijnt langzaam uit de Nederlandse cultuur.

Beide voormalige volkspartijen zijn verdoctorandust of moderner vermasterd. De elites van deze partijen hebben geen doorleefde voeling meer met hun achterban. Ze pretenderen kosmopolitisch te zijn, de wereld is hun terrein en daar moet de doorsnee Nederlander zich aan aanpassen. Die moet leren in diverse wijken te wonen, diverse woonvormen accepteren, diverse gewoontes en een beetje opschuiven om plaats te maken voor nieuwelingen.

Ondertussen wordt Nederland, vanwege stikstof,  de klimaatcrisis en de migrantencrisis, vanuit helemaal den Haag op de schop genomen. De burger moet of hij wil of niet veranderen van leefstijl, gewoontes, wonen en werken. Degenen die (financieel) meekunnen doen mee, de rest wordt op sleeptouw genomen of ze willen of niet. Of de VVD en in mindere mate D66 dat zonder oplopende spanningen (gele vestjes) al dan niet met CDA en PvdA valt te bezien.

Wanneer de gevoelens van degenen die vinden dat we niet de wereld en het klimaat hoeven te redden, niet de problemen elders hoeven op te lossen een politieke vertaling krijgen, dan kan Nederland in de toekomst hardere politieke conflicten krijgen dan tot nu toe gebruikelijk. Daar komt nog bij dat de burger politiek beweeglijk is geworden. In de wirwar van partijen kiest hij voor zijn korte termijn belangen. In de politiek is met enig overleg geld te halen. Onze samenleving hangt van subsidies aan elkaar. De strijd om die gelden zal ook harder worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten