dinsdag 6 oktober 2020

OPEN BRIEF AAN HET CDA

 

Wanneer zullen windturbines of zonnevelden dit vreedzame en weidse landschap verzieken? Groene energie betekent industrialisering van de weinige weidse landschappen die in Nederland nog over zijn.

 

Open Brief aan het CDA

Beste Partijgenoten,

Ik weet dat HET KLIMAAT een heikel probleem is.
Ten eerste omdat het helaas ook onder onze partijleden een soort geloofsbelijdenis is geworden tezamen met duurzaamheid en milieu, rekbare begrippen waar je van alles en nog wat in kunt stoppen.Ten tweede omdat we ons met het Klimaatakkoord en het Akkoord van Parijs danig in de nesten aan het werken zijn. Hoe je het ook keert of wendt, groene energie van buitenmaatse Windtorens (en geen vriendelijke windmolens) en reusachtige Zonnevelden (het woord weiden is in deze misleidend) zal het ruimtebeslag in ons land alleen nog maar vergroten.

Vergeet niet dat we het dichtst bevolkte land van Europa zijn met meer dan 400 inwoners per vierkante kilometer. Langzamerhand vreet het ruimtegebrek aan onze levenskwaliteit. We wonen nu al in overvolle wijken en flats en rijden over overvolle wegen tussen steden die geografisch nauwelijks nog te onderscheiden zijn, omgeven door industrieterreinen, een wirwar van autowegen en straks dus ook windtorens en zonnevelden.

Nederland wordt onleefbaar, niet door CO2 maar door gebrek aan ruimte en als gevolg daarvan een overdaad van geluidsprikkels van verkeer en wonen, festivals en overbelaste stadscentra. Lawaai is een regelrechte bedreiging van ons levenskwaliteit geworden. Het zal niet lang meer duren of de gemiddelde Nederlander wordt een zenuwlijder als gevolg van voortdurend lawaai.

Het zogenaamde natuurbeleid verergert dit alles nog eens omdat natuur ruimte vereist die er niet is. In Nederland bestaat geen natuur. Voor zover er natuur is, zijn dat aangelegde parken. Die parken dreigen eveneens uit hun voegen te barsten vanwege een teveel aan eisen.

Een voorbeeld is het zogeheten natuurgebied de Maashorst bij Oss en Uden waar men probeert natuur en recreatie te combineren. Een heilloze zaak zo kun je met het blote oog zien. Aan de ene kant worden er in het gebied oerdieren gezet waardoor het een soort veredelde dierentuin wordt en aan de andere kant wordt er van alles ondernomen om het gebied open te leggen voor de recreant: kinderspeeltruin, wandelpaden, fietspaden, mountainbikeroutes, paardenroutes, eetgelegenheden en kampeer mogelijkheden.

Het is lovenswaardig om te proberen in een zo vol land als Nederland de natuur biologisch intact te houden of zelfs te herstellen maar praktisch onmogelijk en kostbaar. Voor landen als Duitsland en Frankrijk is er wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht met een bevolkingsdichtheid van respectievelijk 230 inwoners per Km2 en 114 per Km2.

De prijs voor het gebrek aan ruimte voor natuur als gevolg van dit alles wordt steeds hoger. De stikstof affaire maakt duidelijk hoe hoog die prijs begint te worden. Aan de ene kant uitdunning van het landbouwareaal ten koste van vele miljoenen en verlies aan economische activiteit met bijbehorende inkomsten, aan de andere kant Europese normen waaraan een dicht bevolkt land als Nederland niet kan voldoen tenzij met hoge kosten en verlies aan woongenot. De problemen rond Schiphol en de gaswinning, twee heel belangrijke economische activiteiten voor ons land, bevestigen deze gang van zaken. Voorlopig zijn we rijk genoeg om de kosten op te vangen maar de vraag is hoe lang nog?

Daarom wordt het tijd de bakens te verzetten. Nederland is tegelijkertijd te vol met mensen en te klein in omvang om aangeslagen te worden als zijnde een modaal Europees land dat moet voldoen aan alle Europese normen. Het is alsof je van een stad eist dat ze onmiddellijk ophouden met dicht op elkaar wonen en bouwen en dat iedereen een voor en achtertuin dient te hebben. Als dichtst bevolkt land van Europa nemen wij een andere positie in dan de rest van de minder dicht bevolkte landen.

Dat nu moet in Europa erkend worden zodat we een zelfstandig energiebeleid kunnen voeren, een eigen natuur en landbouwbeleid. Indien Europa dat niet wil erkennen moeten andere  Europese landen ons de benodigde ruimte beschikbaar stellen om aan de algemene Europese normen te voldoen.

Petrus Nelissen
Kunstenaar, voormalig internationaal vakbondsman en VN medewerker.


Oss, 5 oktober 2020

 

 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten