vrijdag 30 oktober 2020

83. MIJN SPROOKJESJAREN ZESTIG, HET HEILIG BRUURKE VAN MEGEN

In de kapel hangt een geschilderd portret van het Heilig Bruurke. Net als bij reguliere katholieke heiligen kun je ter ere van hem een kaarsje aansteken en om zijn zegen en steun vragen. Rechts branden kaarsjes. Links staan de novene kaarsen.
 

Beroemder dan de Graaf zijn dokter Baptist en het Heilig Bruurke van Megen. Dokter Baptist heeft net als de Graaf een standbeeldje. De Graaf naast het gemeentehuis, d’n dokter op de Koolmarkt, het dorpsplein, aan de Doctor Baptiststraat tussen de keien.


“ 'Kwartjesdokter' was de bijnaam van dokter Baptist, ook wel ‘wonderdokter’ geheten. Beide bijnamen zouden iets negatiefs kunnen suggereren, maar het tegendeel was het geval. ‘D’n Dokter’ Baptist werd op handen gedragen in het stadje Megen. … Er is een straat naar hem genoemd en aan de Koolmarkt staat een standbeeld. … Baptist was ‘gemeentegeneesheer’ van Megen van 1911 tot 1956. De legendarische arts verwierf de bijnaam Kwartjesdokter door de geringe vergoedingen die hij voor zijn werk vroeg. In schrijnende gevallen liet hij zelfs geld achter. Het was de tijd waarin lekkere stukken vlees na de slacht naar de notabelen werden gebracht. Baptist at daar zelf niet van, maar schonk het aan Megenaren die het harder nodig hadden.Tot in de jaren tachtig stond bij sommige mensen een foto van hem op de schouw. Alsof de Kwartjesdokter een heilige was. “(Brabants Historisch Informatie Centrum)
 

Het meest bekend is toch het Heilig Bruurke van Megen. Die heeft een complete kapel voor zichzelf alleen zoals het een hoogstaande heilige past. Midden in de kapel ligt hij in steen levensgroot opgebaard als ware hij een koning. Aan de muur hangt een stemmig geschilderd portret van hem waaronder je een kaarsje kunt aansteken. Voor katholieken in Megen en verre omstreken is hij een redder in nood met een speciale plaats in de hemel ook al heeft hij nooit officieel de status van heilige gekregen van de Paus in Rome. Het volksgeloof bewandelt zo zijn eigen wegen.


Volgens dat geloof kan het Heilig Bruurke je genezen van een dodelijke ziekte en andere ongemakken die een mensenleven kunnen plagen. Hij kan wat voor je regelen in de hoogste kringen in de hemel. Toen de reguliere medicijnmannen de strijd tegen de kanker van mijn opa opgaven, nam de familie dan ook geheel volgens hun katholieke geloof zijn toevlucht tot het Heilig Bruurke van Megen.


Hij heeft menig gebed verhoord dus waarom ook nu niet? Nee heb je, ja kun je krijgen. Het is vooral een kwestie van devotie. Zo kwam het dat ik als jongen van twaalf kennismaakte met het Heilig Bruurke en zijn kapel in Megen. Negen dagen aaneen werd er gebeden en kaarsen gebrand.

 

Zoals je ziet leggen de gelovigen nog steeds geschreven bedes op het grafbeeld van het Bruurke.

“Everardus Witte, geboren als Jan Witte (1868 -1950) was broeder in het minderbroedersklooster te Megen. Zijn bijnaam is Het Heilig Bruurke. Reeds voordat hij gestorven was, stond hij al bekend als Het Heilig Bruurke en men ging hem beschouwen als de verpersoonlijking van het gebed. Na zijn dood nam de devotie tot het Heilig Bruurke een hoge vlucht, mede gestimuleerd door een radio-uitzending en een artikel in de Katholieke Illustratie van 1953. Ook de pastoor en de burgemeester van Megen droegen het nodige aan de verbreiding van zijn populariteit bij. Reeds direct na de radio-uitzending werd de eerste gebedsverhoring gemeld, en het aantal gebedsverhoringen liep op tot 1.463 in 1954. Deze werden per briefkaart gemeld. Ook nu nog komen er mensen om hun intenties aan het Heilig Bruurke mee te delen, vaak door ze op een briefje te schrijven dat vervolgens in de mouw van Everardus' beeltenis op het grafmonument in de Franciscanerkerk wordt gestopt. Het bieden van hulp bij het zoeken naar een woning is een van de meest voorkomende vragen aan deze als heilig beschouwde persoon. Ondanks dit alles is Everardus nimmer heilig of zalig verklaard.” (Wikipedia: Everardus Witte)

Zo zit de katholieke wereld in elkaar. Als de medische stand mijn opa niet van de dood kan redden, dan kan het Heilig Bruurke misschien wel uitkomst brengen. Als de politici niet voor een woning kunnen zorgen dan misschien wel het Heilig Bruurke. Voor katholieken staat de hemel dank zij heiligen als het Bruurke van Megen dichter bij de mensen dan de politiek, zeker voor de gewone kerkganger die in het dagelijkse maatschappelijke leven weinig in te brengen heeft. Politiek is voor Ossenaren so-wie-so altijd iets van ver weg geweest, van boven de rivieren, daarginds in Den Haag.

(verschijnt elke vrijdag)
 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

2 opmerkingen:

  1. Ik mad aannemen dat met de ontkerkelijking ook het beroep doen op het Bruurke de laatste decennia is afgenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals je ziet op de foto branden er nog altijd veel kaarsjes bij het portret van het heilig Bruurke.

    BeantwoordenVerwijderen