maandag 6 april 2020

LIGHT LOCK DOWN IN OSS

 
De populaire viskraam op de dinsdagmarkt in Oss. 28 maart 2020
Oss ligt aan de rand van het gebied in Oost Brabant waar de Corona uitbraak het ergste is. Het ziekenhuis voor Oss staat in Bernheze dus dan weet je het wel. Toch hangt hier geen sfeer van paniek. In de supermarkten is het rustig. Iedereen houdt keurig afstand met zijn winkelkarretje dat je verplicht moet meenemen zodat men kan zien hoeveel mensen er in de winkel zijn. In de winkel zelf is men beleefd. Men wacht op elkaar en men staat niet te dringen.

Op de dinsdag en zaterdagmarkt is het niet druk. Bij de populaire viskraam staan mensen te wachten op kibbeling en lekkerbekken. Zoals je op de foto kunt zien, zijn er linten gespannen zodat iedereen kan zien waar hij of zij kan staan. Degenen die wachten op hun bestelling staan geduldig op afstand en zoals Ossenaren nu eenmaal niet kunnen laten worden er af en toe kwinkslagen gemaakt of ervaringen uitgewisseld. Uit alles spreekt geduld, respect voor elkaar en een zekere mate van berusting.

Persoonlijk vind ik het prettiger om zo in de openlucht te winkelen dan in de supermarkt. Want ook al is iedereen beleefd en wacht men op elkaar het blijft toch een voedselbunker met weinig licht en veel kopers. Op de markt voel je je vrijer, je voelt de wind en de zon en kun gemakkelijker maneuvreren in de open ruimte. De sfeer is er ook jovialer tussen de kraamhouders en de mensen. We zitten in hetzelfde schuitje .



Twee persoosn openlucht concert in de Begijnenstraat bij het zorgcentrum, de aanleunwoningen en de zorg flats. Oss, 28 maart 2020.


Toevallig kom ik langs een klein tweepersoons buitenlucht concert in de Begijnenstraat. In die straat staat het verzorgingstehuis met aangebouwde zorgwoningen met tegenover service flats. Ook hier hetzelfde beeld. Men houdt afstand en geniet even van de muziek en de zon. Ik voel me vertrouwd in de stad ondanks de dreiging van het corona virus. De mensen kunnen leven met een crisis zo blijkt maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten