Tijdens mijn bezoek aan de fototentoonstelling Afrotopia in het Afrika museum in Berg en Dal zie ik dat de meeste fotografen een andere kijk hebben op hun continent. Dat is logisch want ik kijk vanuit Nederland en Europa en wat dan vooral opvalt is de armoede en de onzekerheid waarin de gewone Afrikaan leeft en werkt. Als vakbondsman valt je dat nog meer op.
Maar ik ben niet de enige outsider die foto’s maakt. Délio Jasse, is weliswaar geboren in Angola maar werkt en woont in Italië. Hij is een insider die outsider is geworden. Christian Sanna is zelfs niet in Afrika maar in Frankrijk geboren. Hij woont en werkt afwisselend in Toulouse en Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Hij is een halve insider en een halve outsider.
Wat ik op de fototentoonstelling miste was een meer betrokkenheid bij de dagelijkse problemen van de gewone man en vrouw. Het is geen vereiste, de kunst van de fotografie heeft ook zo zijn eigen doelstellingen maar je verwacht toch wel meer fotografisch onderzoek naar het wel en wee van de mensen.
Ik hou niet zo van zogeheten artistieke fotografie. Net als in de moderne kunst heeft dat meestal weinig om het lijf en dat bedoel ik niet letterlijk. Maar goed, ook dat moet kunnen in een continent als Afrika. Er zal tijd nodig zijn om na de koloniale tijd een eigen fotografische stijl en thematiek te ontwikkelen.
Intussen zijn er fotografen die prachtige foto’s hebben gemaakt. Zo een fotograaf is bijvoorbeeld de Malinees Seydoe Keïta. Halverwege de vorige eeuw heeft hij prachtige studioportretten gemaakt waaruit het verlangen spreekt van de Malinese bevolking om de moderniteit van de voormalige koloniale machthebber Frankrijk te imiteren. Een verlangen wat met de globalisering misschien wel groter in plaats van kleiner is geworden.
Een andere boeiende fotograaf is de outsider die door al ruim 30 jaar in Zuid Afrika te werken, een insider is geworden. Zijn foto’s laten ons zien dat ook onder blanke Zuid Afrikanen veel diepe armoede voorkomt. Toen ik zelf voor het eerst blanke armoede in een Nederlandse kolonie in Brazilië zag, moest ik toch even twee keer kijken zo gewend zijn we aan het beeld van “donkere gekleurde armoede” in Afrika en Latijns Amerika.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten