maandag 6 februari 2017

MIJN DORP LONDERZEEL 2

De voorkant van het boek.

Het tweede fotoboek van het fotoproject “Mijn Dorp” is gedrukt bij Blurb. Het eerste deel, dat al geruime tijd geleden verschenen is, heeft foto's van 3 november 2014 t/m 8 mei 2015. Dit deel gaat van 8 mei 2015 t/m 29 december 2015. In die tijd plaatste ik elke dag een foto met minimale informatie op Instagram. Het boek is gedrukt in het handzame formaat van 17x17 cm en bevat 201 pagina’s.

Buurvrouwen en hond, Steenhuffel 2 nov. 2016

Met dit fotoproject sla ik 3 vliegen in een klap. Ten eerste leer ik mijn iPhone camera samen met Instagram en Facebook te gebruiken. Ten tweede toont het project aan dat je niet persé hoeft te reizen om boeiende, interessante en ook goede foto's te maken. Ten derde is het project ook een soort fotografisch antropologisch onderzoek naar je eigen woon- en leefomgeving.

Jogger langs de Maldersesteenweg, 18 dec. 2016

Vooral dat laatste vind ik boeiend. Fotografie als documentaire overstijgt de snapshot en het plaatje. Je verzamelt beeldinformatie van de gemeenschap waarin je leeft. Met je camera ben je een participerende waarnemer. Je komt zo in contact met de dorpsbewoners. Wetenschappelijk is het natuurlijk niet verantwoord maar dat is participerende waarneming nooit.

Sinterklaas en de burgemeester, Londerzeel  26 nov. 2016

Ik vind dat ook geen bezwaar. Sociale wetenschap is nu eenmaal geen natuurwetenschap al laat je er nog zoveel statistieken en andere methoden en technieken op los. Het blijft werken met mensen en daar ben je bij betrokken of je wilt of niet, ook als fotograaf.

Wegwijzers, Londerzeel 28 nov. 2016

De enige vraag die je steeds voor jezelf moet beantwoorden is of je met je camera zo dicht op de huid van de ander mag of kunt gaan zitten, of je zijn recht op intimiteit en privacy voldoende respecteert. Zeker als je de foto's daarna ook nog openbaar maakt.

Het schuurtje, Londerzeel 16 dec. 2016


Je moet dit steeds opnieuw afwegen waarbij je tot een eerlijk antwoord moet komen over je plannen en activiteiten. Pas als je dat goed doet en de ander daarbij recht in de ogen kunt kijken, kun je vrij en eerlijk foto's maken van je mede dorpsbewoners.

De auto, Zavel, Sint Jozef 3 feb. 2017

2 opmerkingen: