donderdag 26 januari 2017

TRUMP GO HOME VOOR HET TE LAAT IS

Spotprent van petrus (met dank aan de TV serie “All in the family” 
met Archie Bunker en zijn vrouw Edith in de hoofdrollen).

Als ik Trump zie praten dan zie ik ouderwetse hordes mensen voor me, gewapend met stokken, hooivorken, bijlen, zwaarden en ten hemel opgeheven geweren die allerlei heel nare dingen roepen, zoals "sluit haar op" tegen Hillary Clinton. Tweeduizend jaar geleden riep een horde mensen "kruisig hem". We zijn in al die duizenden jaren dus geen meter opgeschoten. 

Waarom is Trump in de media nog geen Volksmenner genoemd? Durven ze niet, bang dat men is beschuldigd te worden van stemmingmakerij? Maar het is toch Trump die stemming maakt tegen Hillary Clinton, Mexicanen, Moslims en eigenlijk de rest van de wereld? "America First" betekent bij Trump immers dat de rest van de wereld niet deugt. 

Hoe hou je een Volksmenner in toom? Dat is het moeilijkste van alles zo leert de geschiedenis ons. Ten eerste duurt het vrij lang voordat fatsoenlijke mensen doorhebben dat iemand als Trump een Volksmenner is. Dan duurt het weer een tijd voordat men tot actie komt, men kan immers zijn ogen en oren niet geloven. Misschien valt het allemaal uiteindelijk wel mee, zo sust men het ongeloof en de onrust. Het is ook moeilijk voor beschaafde, normale mensen zich voor te stellen hoe ver een Volksmenner kan gaan. Amerika's democratische instellingen met zijn vrije pers zouden sterk genoeg zijn. 

Maar wat zien we tot nu toe. Niks helpt. Zeker fatsoen niet. Het lijkt erop dat de kudde onder leiding van Trump is los geslagen. Feiten helpen niet meer. In het Witte Huis van Trump worden leugens ter ontkenning van feiten nu "alternative facts" genoemd. Wie had dat ooit kunnen bedenken, nog wel in het Witte Huis, tot voor kort het Huis van de Westerse Beschaving? De Democratische oppositie is machteloos. Honderdduizenden demonstranten worden genegeerd.

In Rusland analyseren politici en beleidsmakers dat de komst van Trump aantoont dat Amerika uitgeput is. Dat zou zo maar kunnen. Uitgeputte Romeinen brachten bloeddorstige keizers voort, de post-revolutionaire uitgeputte Fransen brachten Napoleon de Veroveraar voort en het uitgeputte Duitse volk de F├╝hrer, de tot nu toe meest gevaarlijke combinatie van duizendjarige volksmennerij en moderne technologie.

Trump ment zijn aanhang met Twitter gesteund door "fake news" op social media (FaceBook), Russische hackers, dwaze volgelingen, opportunisten en gewetenloze profiteurs. Trump is de nieuwe combinatie van klassieke volksmennerij met moderne middelen. De oude -degelijke - media blijken tegen deze combinatie niet bestand. Ze hebben geen weerwoord tegen Trump die al meteen vanaf het begin begon de media als een kudde schapen bijeen te drijven en voor zijn aanhang te kijk te zetten. 

Eenmaal aan de macht ruiken Volksmenners als Trump macht en bloed. Het woord bloed en slachting is al gevallen in zijn inauguratie speech. Daarom moet Trump zo snel mogelijk weg voor hij op demonstranten laat schieten of het Capitool in brand steekt en zich vervolgens op te werpen als beschermer van volk en vaderland.  Dan is het echt te laat. Trump moet nu weg. 

1 opmerking: