maandag 31 oktober 2016

WIKILEAKS' NIEUWE WAARHEID


Spotprent van petrus
Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn geweest toen Assange met zijn Wikileaks begon om met hulp van klokkenluiders en computer inbraak de wereld te zuiveren van leugens, complotten en uiteindelijk oorlog. Assange was toen nog volgens velen een digitale vredesengel. Gerechtigheid per computer, het was de natte droom van mensen met een minimum aan mensenkennis, menselijk inzicht en zelfkennis. Witte ridder spelen is veel moeilijker dan Assange zich ooit heeft kunnen voorstellen.

Het kwam niet bij hem op dat wie wantrouwen zaait, wantrouwen oogst. Iemand die alles op het computerscherm gooit zonder enige bedenking en zonder respect voor anderen houdt uiteindelijk niet alleen weinig vrienden over, maar wordt op den duur zelf tot vlees geworden wantrouwen. Het gevolg is dat hij nu al ruim 4 jaar in de Ambassade van Ecuador in Londen zit als in een soort zelfverkozen gevangenis om uitlevering naar Zweden te ontlopen.

In dat land loopt een beschuldiging van verkrachting en aanranding tegen hem. Een beschuldiging die hij afdoet als laster en een vorm van karaktermoord. Maar waarom durft hij die laster en karaktermoord niet voor het gerecht in Zweden te ontzenuwen? Omdat de beschuldigingen waar zijn of omdat zijn eigen wantrouwen hem belet om ook maar enig vertrouwen te hebben in de rechtstaat Zweden, terwijl Zweden toch niet direct het voorbeeld van een land is dat de mensenrechten en de rechtsstaat aan zijn laars lapt?

Voor deze affaire was er al flink ruzie uitgebroken binnen de groep internationale medewerkers van Wikileaks. Hij was van een witte ridder voor recht en vrede een over het paard getilde figuur geworden. Volgens enkele van zijn boze medewerkers, waarschijnlijk ook allemaal behept met grote ego’s, was er geen land meer met hem te bezeilen. Assange gedroeg zich als een Arabische prins die geen tegenspraak dulde. Zijn missie liep vast in zijn arrogantie.

De klap op de vuurpijl is nu dat hij zich nu leent voor spionage en hackers praktijken van grootmacht Rusland, de verklaarde tegenstander van Europese en Amerikaanse waarden waarop onze democratie en rechtstaat is opgebouwd. Assange laat nu via Wikileaks door Rusland gestolen emails lekken ter beïnvloeding van de presidentsrace van de VS. Het heeft veel weg van een moderne Stasi operatie en waarom niet? Als voormalige Russische spion die vloeiend Duits spreekt kent Poetinski als geen ander de beginselen en praktijken van de voormalige Oost Duitse Stasi. Het enige wat hij hoefde doen was hun methoden in een nieuw jasje van computer spionage te steken en de buit met wraakengel Assange de wereld in te sturen.

Het ziet er naar uit dat Assange verblind door wraak over wat hij denkt dat hem is aangedaan, zich leent voor dit soort praktijken. Assange is bij de duivel te biecht gegaan om zijn gelijk te halen. Dat ging zelfs de Ecuadoriaanse Ambassade te ver. Sinds kort is op de ambassade zijn toegang tot internet ingeperkt. Assange lijkt het treurige lot beschoren te zijn van de man die te klein van geest bleek om werkelijk groot te kunnen worden.

3 opmerkingen:

 1. Volgens mij wil hij niet naar Zweden uit angst uitgeleverd te worden naar de VS.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, maar Zweden heeft de garantie gegeven dat zoiets niet zal gebeuren. Wat wil hij nog meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit verhaal berust niet op enig bewijs of waarneming. Inderdaad heeft de man zich al beschikbaar gesteld voor een rechtsgang in een veilige omgeving. De Zweden kunnen dat kennelijk niet garanderen.
  Dat hij voor de russen aan het hacken is komt uit de grote muil van Trump, die niet bepaald bekend staat als een waarheidslievend man met enig rechtsgevoel. En uit de mond van Hillary die de CIA napraat, zodat dit geen hogere status krijgen kan dan koude oorlogspropaganda.

  BeantwoordenVerwijderen