woensdag 1 juni 2016

CHINESE ORGAANHANDEL

Een demonstratie van aanhangers van Falun Dafa (ook Falun Gong geheten) 
op het Luxemburg plein tegenover het Europees Parlement in Brussel 
voor een resolutie tegen de onmenselijke orgaanhandel in China.

Vorige week hoorde ik een nieuwe inktzwarte kant van het zo bij investeerders geliefde China. De Chinese autoriteiten zouden een uitgebreide orgaanhandel hebben opgezet met organen van gevangenen genomen aanhangers van Falun Dafa of Falun Gong. Dat tenminste vertelden mij enkele mensen op het Luxemburg Plein in Brussel, recht tegenover het Europees Parlement. Ze voeren een actie voor een resolutie in het Europees Parlement tegen deze onmenselijke praktijken.

Je vraagt je af wat die Chinese autoriteiten bezielt om Falun Gong leden gevangen te zetten. Het is geen geloof maar een levenswijze gebaseerd op oude in China ontwikkelde meditatietechnieken. Wat is daar op tegen? Ondermijnt dat de macht van Communistische Partij of het geloof in het Communisme? Het Communistisch geloof is samen met Mao gestorven. Rest de macht nog en die komt uit de loop van een tank, zo hebben we in 1989 gezien bij de onderdrukking van het studentenprotest op het Tien a Min plein.

Volgens de folder die ik in mijn hand krijg gedrukt, zijn de Chinese Communistische machthebbers toch ook bang voor het onafhankelijke denken van Falun aanhangers.
“Despite its peaceful and apolitical nature, however, then-Chinese Communist Party leader Jiang Zemin viewed the practice’s popularity and encouragement of independent thought as a threat to his power. He banned the practice on July 20, 1999, immediately arresting thousands. Since then, hundreds of thousands have been illegally detained, tortured, and sent to slave labor camps or psychiatric hospitals. Many are never heard from again.”

De uitgereikte folder van Falun Dafa (is Falun Gong)

Alsof dit allemaal al niet erg genoeg is, zou onderzoek hebben aangetoond dat de Chinese autoriteiten een uitgebreide, winstgevende orgaanhandel opgezet hebben met onder andere dood gemartelde Falun Gong aanhangers. In 2006 al voerden de vroegere Canadese Minister voor Azi├ź David Kilgour en de mensenrechten advocaat David Matas een onderzoek uit naar deze orgaanhandel. Hun bevindingen publiceerden ze in een boek getiteld “Bloody Harvest” . “We come to the regrettable conclusion that the allegations are true. We believe that there has been and continues today to be large scale organ seizures from unwilling Falun Gong practitioners.”

Het aantal onverklaarbare orgaan transplantaties sinds 2000 zou tussen de 100.000 en de 200.000 liggen. Voor meer actuele data kun je de website van Doctors Against Forced Organ Harvesting DOFAH raadplegen. “Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) aims to provide the medical community and society with objective findings of unethical and illegal organ harvesting. Organ harvesting, the removal of organs from a donor, without obtaining prior free and voluntary consent, is considered a crime against humanity, as well as a threat to medical science in general.”

Mijn collega en ik besloten de petitie te tekenen voor een resolutie van het Europees Parlement tegen deze praktijken. Veel is het niet maar je moet toch wat doen? Ik vroeg me trouwens af of ik zelf een orgaantransplantatie zou willen als het donor orgaan zou komen van een gevangene. In beginsel niet maar je weet natuurlijk nooit  zeker of de angst voor de dood je niet alsnog doet bezwijken.


Samengevat moeten we vaststellen dat China geen leuk land is voor een normaal mens. Er is ook geen vrijheid van vakbeweging, geen vrijheid van meningsuiting en ook kunstenaars als bijvoorbeeld Ai Wei Wei worden zonder aanklacht of proces gevangen gezet en geïntimideerd.

Zie ook www.facebook.com/DAFOH

2 opmerkingen:

  1. Zou je het ooit te weten komen dat het een orgaan van een Chinese gevangene is? Inderdaad al een verhaal dat jaren speelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In China hebben ze speciale ziekenhuizen voor orgaan transplantatie. Als je daar een orgaan koop dan weet je zeker dat het van een gevangene komt. Er schijnt intussen ook orgaantoerisme te zijn. Dat is trouwens ook nog ene kostbare zaak.

    BeantwoordenVerwijderen