vrijdag 11 september 2015

THEMA STILLEVEN I

petrus nelissen, Vredesduif 2015

Trouwe lezers weten intussen dat ik sinds begin januari deelneem aan de NRC Fotowedstrijd "Nederland fotografeert" met elke maand een ander thema. Voor de maand september is het thema 'Stilleven'. Een thema waar de Nederlandse klassieke schilderkunst van de zestiende en zeventiende eeuw wel raad mee wist. Bovenstaande foto is gemaakt volgens die klassieke traditie maar dan wel met een hedendaagse inhoud. In onze tijd is de vredesduif zo dood als een pier. Het lijkt er op dat niemand meer van vrede wil weten. Op bijna alle continenten klinken de oorlogstrommels, meestal  die van de zo wrede burgeroorlogen zoals in het Nabije Oosten, Midden Oosten en het Verre Oosten. Een groot aantal landen in Afrika gaat al jaren gebukt onder oorlogen. Rusland stookt dan weer kleine oorlogen aan de grenzen van Europa op. Alleen het Amerikaanse continent en Australië  zijn voorlopig toch gevrijwaard van oorlogen.


petrus nelissen, BBQ 2015

De hierboven en onder afgebeelde foto's zijn eigentijdse stillevens. Niettemin is de bovenste foto geïnspireerd door Rembrandt's schilderij "Karkas" van 1657 dat te zien is in het Louvre. Maar in tegenstelling tot het schilderij van Rembrandt is het licht koel en de compositie strak. Het vlees hangt onverschillig aan de muur. De bbq tang en vork onderstrepen die onverschilligheid. Wij mensen zijn  vleeseters net als veel dieren.


petrus nelissen, Hygiëne 2015

De bovenstaande foto is klassiek hedendaags van kleur en compositie. De kleuren geven de foto een zekere vrolijkheid. De compositie is  eenvoudig, bijna minimalistisch. Het thema is dat van de hygiënische mens. De gele plastic handschoenen laten daarover geen misverstand bestaan. 

Het bovenste klassieke stilleven heb ik intussen al ingestuurd. Ik twijfel nog welke van de twee stillevens hierboven ik zal insturen als tweede foto. Ik kan niet kiezen tussen de beide foto's. Over een eventuele derde foto ter inzending volgt nog een apart blog. 

4 opmerkingen:

  1. De 'entrecotes' is een zeer geslaagde. Vind ik. Behalve de context zeer zeker ook de kleuren. Inzendingswaardig wat mij betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als vegetariër zijnde, spreekt de derde foto mij meer aan dan de tweede :-).

    BeantwoordenVerwijderen