maandag 2 februari 2015

NON SCHILDERIJ 3: "DE ONTMOETING"

"NON schilderij 3, Ontmoeting", acryl en potlood op canvas 30 X 40 cm
NON schilderij 3, De Ontmoeting” is het derde schilderij in de serie “NON-schilderijen” (zie de vorige blog NON-schilderkunst en "NON schilderij 2,Alleen" ). Ook dit derde schilderij is een grensgeval tussen twee werelden: de wereld van de schilderkunst en die van de mensen. Op zichzelf bekeken is het een schilderij zonder verwijzing naar de echte wereld. Het zijn 48 min of meer gelijke vlakken waarvan 2 opvallend rose ingekleurd. Geen mensenwereld te zien. Titels voor het schilderij zouden kunnen zijn: “2 rose vlakken tussen 46 witte vlakken”, “compositie met 2 rose vlakken” of compositie van 12 lijnen en 2 rose vlakken”. Mogelijkheden genoeg.

De titel “De Ontmoeting” daarentegen haalt het schilderij uit zijn beperking en plaatst het in de wereld van de mensen. Het is immers in de wereld van de mensen waar ontmoetingen plaatsvinden. Dat kan overal zijn, toevallig of volgens afspraak. Als mensen elkaar ontmoeten zijn ze niet meer alleen. Maar ontmoeten is meer dan niet meer alleen zijn. Het kan leiden tot meer. Een ontmoeting kan uitlopen op een afspraak, op vriendschap, op liefde maar ook haat, woede of vijandigheid of een ontkenning. Men wil elkaar nooit meer zien.


Elk schilderij en dus ook dit schilderij getuigt van een ontmoeting tussen de schilder en het canvas door middel van de verf. Voor dit schilderij heb ik ongeveer 4000 penseelstreken op het doek gemaakt. Schilderen is een intieme ontmoeting met het doek in dit geval vond die plaats op een oppervlakte van slechts 30 x 40 cm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten