maandag 12 januari 2015

DUTCH-LAND 37 (Bosschenaren)

Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht, Den Bosch 2007
De bovenstaande foto is natuurlijk geen portret in de echte betekenis van het woord. Het is een blijft een pop. Maar het lijkt wel dat de beschadiging aan neus en mond het gezicht van de pop bijna tot leven brengt. Zou dat komen omdat mensengezichten ook nooit perfect zijn? 

Turkse Kleermaker, Den Bosch 2007
Is de bovenstaande foto een portret? Volgens de strikte betekenis van het woord niet. Je ziet het gezicht van de man niet goed en dat hoort eigenlijk wel bij een portret. Toch zegt de foto veel over de man in beeld en dat is voor een goed portret ook of misschien wel net zo belangrijk. Vandaar dat ik de foto in deze serie heb opgenomen.

56 jarige Bosschenaar, Den Bosch 2008
Boven en onderstaande foto's zijn vanzelfsprekende portretten. Je kunt je aan de hand van hun portretten hoe ze leven of hoe ze tegen het leven aankijken. Ze drukken het uit met hun kleding en hun opmaak. Ze zijn zich daarvan bewust want beiden poseerden meteen zonder nadere toelichting van mijn kant. Ze wisten goed waarom ik een foto van ze wilde maken.

Punker Bart, Den Bosch 2008


Roemeense Straat Muzikant, Den Bosch 2008
De boven en onderstaande foto zijn ook vanzelfsprekende portretten. Straat muzikanten zijn vanwege hun beroep gewend aan publiek. Ze verdienen hun geld bij d gratie van het publiek en dat maakt dat ze er helemaal geen moeite mee hebben om gefotografeerd te worden.

Roemeense Straat trompettist, Den Bosch 2008

1 opmerking: