vrijdag 12 december 2014

NEW MINIMALISM 56 (met toelichting over minimalistisch leven)

New Minimalism Nummer 91, Oostende 24 January 2014


New Minimalism Number 92, Oostende 24 January 2014

Er blijkt op internet een Engelstalige website te zijn die je helpt om “een minimalistische leven” te leiden met als titel “Becomingminimalist.” De site is opgezet door Joshua Becker in Peoria, niet ver van Phoenix, de hoofdstad van de Noord Amerikaanse staat Arizona. Zijn lijfspreuk is sinds 2008 “The best things in life aren't things” (vrij vertaald: de beste zaken in het leven zijn geen materiële dingen). Een mij zeer sympathieke spreuk die de moeite tot het overdenken waard is, zeker in onze consumptiemaatschappij met zijn mateloze materialisme.

Voor de meeste mensen, er zijn natuurlijk altijd verstokte consumeerders en materialisten, is liefde voor de partner, kinderen, ouders toch belangrijker dan geld en goederen? Je hebt toch meer aan een gezond geestelijk leven in een gezond lichaam dan aan alsmaar meer geld en goederen? En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Uiteindelijk komt het er op neer dat “zijn” belangrijker” is dan “hebben”. En om te zijn, jezelf zijn heet dat in modern reclamejargon, heb je nou net niet veel nodig, meestal al helemaal niet wat dezelfde reclame je aanraadt als onmisbaar om jezelf te zijn.

Natuurlijk heb je dingen nodig om je lichaam te beschermen tegen kou of hitte, moet je ergens kunnen slapen en kunnen eten en drinken. Je moet in staat zijn je geest te voeden met ideeën en gedachten van je medemensen, je moet met hen ideeën kunnen uitwisselen en ze op kunnen schrijven en dergelijke. Kortom, het is niet een vereiste om kluizenaar te worden. Dat is een radicale manier van afstand nemen van de materiële wereld. Dat kun je doen als uitdaging of als levensopdracht maar is toch voor de meeste mensen niet weg gelegd.

Het gaat er om eenvoudig -minimalistisch – te leven. Hoe dat te doen, is een ontdekkingsreis op zich. Joshua schrijft op zijn website dat “ze een beter leven vonden door zich te concentreren op de meer belangrijke bezigheden. Het is een reis geweest waarin ze ontdekten dat de volheid van het leven wordt gevonden door minder te bezitten. Het is nog altijd een van de beste beslissingen die we ooit genomen hebben”, zo schrijft hij.

Ik lees op de website dat zijn ontdekkingsreis is begonnen tijdens het opruimen van zijn garage. Zijn buurman zag al de spullen die er lagen en vroeg zich af of je al dat spul eigenlijk wel echt nodig had. Die vraag bracht het balletje naar een minimalistisch leven aan het rollen. De website helpt je om mee te rollen in de zoektocht naar een minimalistisch leven door tips te geven zoals bijvoorbeeld “De 10 belangrijkste dingen om je leven eenvoudiger te maken.” Uiteraard vergt dit alles vooraf een mentale instelling, misschien wel een totale geestelijke ommekeer anders komt er niks van terecht. Minimalistisch leven kan de weg zijn naar lichamelijk maar vooral ook geestelijk gezond leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten