dinsdag 19 november 2013

PARTICIPATIESAMENLEVING

Een tekening van Petrus

“Drollen oprapen en koffie schenken” noemt FNV baas Ton Heerts vrijwilligerswerk. Zou hij zelf wel eens een drol opgeruimd hebben of koffie geschonken hebben? Je vraagt het je onwillekeurig af en kijkt nog eens goed naar hem. Zal wel niet. Zo te zien niks voor Ton om drollen te ruimen. Dat laat hij waarschijnlijk graag aan anderen over. Asylzoekers bijvoorbeeld of migranten. Die zijn van huis uit gewend om vuil werk te doen. Lijken opruimen of vluchten voor bommen en granaten bijvoorbeeld.

Maar Ton heeft ook nog een achterliggende gedachte. Ieder moet zijn eigen drollen maar opruimen en zijn eigen bakkie leut schenken. Want van vrijwilligers werk moet Ton niks hebben. Hij gruwt ervan. De gedachte alleen al. Alle werk moet betaald werk zijn anders bestaat het maar niet.

Zijn we ook meteen van het gelul over de participatiesamenleving af. Het woord alleen al: Par-ti-ci-pa-tie-sa-men-le-ving. Je hoort zo wat er achter zit. Haags gelul om mensen te pakken die niet afgestudeerd zijn aan de hogere academie. Zo deden en doen ze het al eeuwen. Mensen wat aansmeren met moeilijke termen om zijn achterban in de war te brengen. Maar dat zal hij niet toelaten. Hij zal het wel uitleggen. Laat je niet gek lullen.

Maar bijsstandsgerechtigden worden toch al betaald Ton? Ze krijgen toch hun uitkering van Vadertje Staat en zijn wij dat niet allemaal? We zijn toch al een participatiestaat? En hoe komt die aan zijn geld? Van ons allemaal toch? Daar mag je dat toch wel een beetje voor participeren of is dat teveel gevraagd? Mag je helemaal niks doen voor dat geld behalve op je krent zitten? Gedwongen betaalde werkloosheid?

Kan het niet zijn dat je achterban “drollen opruimen en koffie schenken” helemaal niet zo erg vindt? Er zijn toch wel erger dingen in de wereld? Bijvoorbeeld lijken opruimen, je verwaaide huis weg ruimen of vluchten voor bommen en granaten. Dan is “drollen opruimen en koffie schenken” toch zo slecht nog niet. En je wordt er ook nog voor betaald. Daar kan de FNV toch niks op tegen hebben?


5 opmerkingen:

  1. Er is geen gebrek aan handen, alleen aan geld. Plaats een vacature en je krijgt 300 sollicitanten.
    En mensen met een uitkering hebben meestal wel iets gevonden om hun tijd nuttig te vullen. Waarschijnlijk niet door gratis rotklusjes te doen, maar die doen andere mensen kennelijk ook niet, anders zouden ze niet blijven liggen. Als je vindt dat de rotklusjes de verantwoordelijkheid van de hele samenleving zijn, moet je gewoon iedereen oproepen om 1 dag per maand onbetaald rotklusjes te komen doen. Ongeacht wat ze verder voor ( leuk ) werk doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ervaring is dat vrijwilligers mensen zijn die al van alles doen. De rest kijkt liever toe vanaf de bank.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb niks tegen vrijwilligerswerk, maar dan niet met de dwang van het gelijktijdig moeten solliciteren erbij. Het is of het een of het ander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ZJA
      Een werkloze in Nl. mag overdag geen vrijwilligerswerk doen omdat hij dan beschikbaar moet zijn.

      Verwijderen