maandag 4 november 2013

KUNST VERKOPEN

Petrus, 'De sokken van Youp van 't Hek', print op A3 formaat, museumkwaliteit papier of op canvas, € 50,-


Waarom elke maand een kunstwerkje veilen, zullen trouwe lezers van deze nieuwsbrief en van mijn blog zich afvragen? Daar zijn 2 redenen voor.
Ten eerste maak je kunst niet alleen voor jezelf. Je hoopt dat anderen er ook iets aan hebben of mee kunnen doen. Dat ze er door ontroerd worden, er schoonheid in ontdekken, op een andere manier naar de dingen laat kijken, zich te verzoenen met het leven of de dood, troost te vinden en nog veel meer.Ten tweede kun je niet alles wat je maakt op blijven slaan. Dat vreet ruimte en die is ook maar beperkt.

Maar waarom geef je dan niet af en toe wat weg, zullen dezelfde trouwe lezers vragen? Dat kan natuurlijk altijd en ik doe dat ook wel eens. Maar alleen als ik zeker weet dat de ontvanger het ook echt waardeert. Anders heeft het geen zin. Een andere manier om daar achter te komen is er wat geld voor te vragen, hoe bescheiden ook. Geld is dan een uiting van waardering. Dat hoeft geen grootse waardering te zijn in de vorm van veel geld. Dat is nergens voor nodig.

De waardebepaling van kunst is altijd een moeilijke zaak. Niemand die het echt weet. Arbeidsuren en materiaal volstaan niet. Hoe meet je de waarde van een roman waaraan jaren is gewerkt of een muziekstuk? Niemand die het weet. Het blijft natte vinger werk. Door een kunstwerk aan te bieden voor een minimumprijs, krijgt de koper de gelegenheid om zelf op basis van eigen smaak, oordeel en inzicht de waarde van het aangeboden kunstwerk te bepalen. Als verkoper kan ik daar vrede mee hebben. De koper uit zijn waardering voor je geesteskind en daardoor heb je toch enige garantie dat je geesteskind in goede handen is. Want ook dat moet gezegd worden. Kunstwerken zijn geesteskinderen van de kunstenaar en daar kun je niet slordig mee omgaan, niet als maker maar ook niet als koper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten