zondag 3 juni 2012

HOT SPOTS EN DOTS (VOOR MIJN ZWAGER)


"Kleine psychedelische wereld", 2009, acryl op paneel (afmetingen 61x61 cm, stip doorsnee 3,5 cm ongeveer). Het schilderij is geïnspireerd op Mondriaan.

Ik heb twee zwagers. Allebei met dezelfde voornaam. In het echt kan dat, in de litteratuur niet, zo heb ik van Gerard Reve geleerd. Een van die twee vond mijn schilderij met gekleurde stippen niet veel voorstellen (zie hierboven). Het “dat kan ik ook” effect. Wat waar is. Als je het eenmaal weet dan kun je het gemakkelijk na-schilderen. Dat kun je bijvoorbeeld niet zeggen van Rembrandt’s Nachtwacht.

Moderne schilderkunst stelt dus eigenlijk niks voor, zeker niet als het abstract is, aldus een niet nader te noemen vriend. Om te laten zien wat hij bedoelde, wees hij mij een schilderij aan met gekleurde vegen in een galerie die we op onze wandeling waren tegen gekomen.

Hoewel ik bij tijd en wijle ook abstracte kunst maak, weet ik er eigenlijk ook niet goed raad mee. Ik kan mijn stippen schilderij uitleggen maar maakt dat zo’n schilderij alsnog interessant? Neem nou de Grote Kunstschilder Damien Hirst. Men spreke zijn naam met eerbied uit. Naar het schijnt, schildert hij al jaren schilderijen met kleine, grote, hele grote en nog grotere stippen. 

Damien Hirst, Spot Painting. Zou Hirts ook geïnpsireerd zijn door Mondriaan?
In januari werden in galeries van Hong Kong, Rome en New York ‘The complete Spot Paintings 1986 -2011” van Hirst tentoongesteld. In een artikel van van Rachel Corbett op Artnet over de opening van de tentoonstelling in NY lees ik dat ook de kunstwereld niet goed raad weet met de Spot Paintings van Hirst. Vertellen die Spots ons iets, zijn ze interessant omdat ze van een groot, bekend en rijk kunstenaar zijn of omdat ze veel geld opbrengen?

In ieder geval legt de galeriehoudster de nadruk op de getallen. Hirst maakt schilderijen met stippen tot wel 5 voet groot. Zijn  recente schilderijen bevatten 25.781 rondjes van elk 1 mm. Toen iemand naar de betekenis ervan vroeg, zei ze na enige aarzeling dat de serie “een verwijdering is van de expressionistische vormen van kunst”. Hirst is daarin niet de enige. Mondriaan is hem daarmee al decennia geleden voor gegaan.

Dit schilderij trof ik op de KunstRai aan in Amsterdam. het is van Ien Lucas, serie Cross Points te zien bij Galerie Ramakers 
Je kunt een Spot Print kopen voor  4000 dollar of wat minder. Op een veiling in Londen in 2008 bracht  een Spot Painting van Hirst  bijna drie en een half miljoen dollar op. Spot Paintings van Hirst zijn niet om de spot mee te drijven. Hirst schijnt ondertussen te werken aan een Spot Painting met een miljoen stippen. Ook dat is niet om mee te spotten.

2 opmerkingen:

  1. Piet,

    Mijn reaktie op jouw werkstuk was misschien niet wat je verwachtte maar je werkstukken verschillen nou eenmaal van de grote meesters.
    Hoewel ik je Melkmeisje van Vermeer in Mondriaan stijl nog steeds bewonder. Een briljant stuk en ik heb er nog steeds spijt van dat ik daar geen bod op heb gedaan.

    Ben overigens wel van mening dat jouw versie Hot Spots & Dots nog altijd beter is dan die uitvergrootte beschuit met muisjes van Hirsch.

    Gewoon doorgaan dus en misschien komt er nog eens een echte Petrus bij ons aan de muur te hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Theo

    Bedankt voor je reactie. Geen probleem. Liever een reactie dan helemaal geen.

    BeantwoordenVerwijderen