woensdag 23 februari 2022

42. KLIMAATRACISME

 

De politieke partij BIJ1 met een zetel vertegenwoordigt in de Tweede Kamer hanteert eveneens de strijdkreet "klimaatracisme". Daar wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar "witte instituties" die geprofiteerd hebben van verschillende grondstoffen uit Azië, Afrika en Zuid Amerika." (website: BIJ1)

Wel eens gehoord van klimaatracisme? Bij Milieudefensie weten ze er alles van. Dat is de club die gelijk kreeg van de rechter in een zaak tegen Shell. Nu Shell vertrokken is naar Engeland, zou je denken dat is in ieder geval een zorg minder voor Milieudefensie. Niets is minder waar.

“Shell gedraagt zich in Nigeria heel anders dan in Nederland. Hier voldoen alle pijpleidingen keurig aan de regels, maar in Nigeria is dat kennelijk minder belangrijk. Door slecht onderhoud lekken oude, roestige oliepijpleidingen op grote schaal. Daardoor worden vissers en boeren in hun bestaan bedreigd en gaan inwoners van de Nigerdelta veel eerder dood door de vervuiling. Dan zijn de levens van mensen duidelijk minder belangrijk dan de winst. Ook dat kun je gerust racisme noemen.” (zie: website milieudefensie)

Volgens normale mensen is racisme niet het verwaarlozen van pijpleidingen in een niet Westers land.

“Racisme is de opvatting dat er menselijke rassen te onderscheiden zijn met daaraan gerelateerde verschillen in karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens waarbij het eigen ras superieur zou zijn aan andere rassen. Wanneer voor het ene ras andere maatstaven gelden dan voor het andere, is er sprake van rassendiscriminatie.” (zie Wikipedia: Racisme).

Het begrip racisme wordt op de website van Milieudefensie ook losgelaten op het klimaat: "Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar niet allemaal op dezelfde manier. Met klimaatracisme bedoelen wij dat ongelijkheid en onderdrukking een belangrijke rol spelen bij de oorzaken en de gevolgen van de klimaatcris."

Ton den Boon van de Taalbank vraagt zich af of je  "het als onrecht gepresenteerde verschijnsel dat volkeren in de opkomende wereld minder verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, maar daar mogelijkerwijs wel zwaarder door getroffen zullen worden" racisme kunt noemen en niet onbelangrijk of die benaming "helpt het om de klimaatverandering tegen te gaan door dit fenomeen als vorm van racisme te typeren?” (zie: Taalbank)

Ik denk het niet maar de beschuldiging van klimaatracisme sluit  naadloos aan bij de tijdgeest dat het westen (lees: witte mannen) verantwoordelijk is voor alle ellende in de wereld. Het past in het rijtje van slavernij, kolonialisme en natuurlijk kapitalisme.

“Het kolonialisme is het begin van wat we vandaag kennen als een wereldomspannende economie. Het is de overgang naar een op winst gerichte levenswijze. Onze verhouding tot de natuur veranderde compleet, want de natuur moest winst opleveren. Klimaatverandering begon met kolonialisme en slavernij. Het is één en hetzelfde verhaal: een verhaal over hoe mensen met de natuur en hun omgeving omgaan en hoe mensen omgaan met elkaar. Een systeem dat zonder oog voor de gevolgen op grote schaal hulpbronnen opgebruikt en mensen uitbuit. En dat naadloos overging in het kapitalisme waarin we nu leven.” (website Milieudefensie)

Je wou willen dat de geschiedenis zo eenvoudig is, dan zou de oplossing dat namelijk ook zijn. Dergelijke kort door de bocht verhalen is eigenlijk ouderwetse agitatie propaganda om de mensen te mobiliseren in plaats van dat ze bijdragen tot een oplossing van de problemen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten