vrijdag 9 augustus 2019

MAKE LOVE NOT WAR (WERKTITEL): 20. EROS' LUSHOF

Mijn eerste erotische bijbel.

Er zijn momenten in de geschiedenis van een samenleving waarin taboes en sociale conventies zo maar ineens sneuvelen. Er waait een frisse wind, zegt men dan, een wind die de spinraggen en het neergeslagen stof van de tijd zo maar ineens wegblaast. De bezem wordt door de samenleving gehaald en wie kunnen dat beter doen dan jongeren? Zij dragen nog geen lasten uit het verleden. Ze hebben hun neus nog niet gestoten aan de weerbarstige werkelijkheid en barsten van energie. 

We hebben het over de jaren zestig van de vorige eeuw toen onder een vloedgolf van de na-oorlogse babyboom generatie taboes en sociale conventies begonnen te kraken en uiteindelijk bezweken. Het werden de jaren van de bevrijding van de seksuele taboes, de verouderde mores en de hypocrisie. Dat ging als vanzelf. Niemand of niets stuurde of gaf leiding aan dit maatschappelijk verschijnsel. Het was er gewoon en niemand die het tegen kon houden. Maar ook wist niemand waar het heen zou gaan. Alles kon en mocht maar je moest het wel zelf uitzoeken, je eigen antwoorden verzinnen, een nieuwe seksuele moraal bedenken, relaties ontwerpen, gedragscodes vernieuwen enz.

Op zoek naar antwoorden over liefde en seks kocht ik op een goed moment het boek ‘Eros’ Lusthof, De spiegel der vrijerij en minnekunst 2’ van Leonard de Vries, (Meulenhoff, Amsterdam in vermoedelijk 1966). Het boek is een bloemlezing uit vroeg Nederlandse erotische litteratuur te vinden in o.a. de Koninklijke Bibliotheek in den Haag en de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Een seksuele bijbel voor wie wil weten hoe het er vroeger aan toe ging.

Het was een verrassend en ook geruststellend boek. Verrassend dat zulke erotische geschriften vroeger al bestonden en dan nog wel in een overwegend protestantse en katholieke natie. Geruststellend is dat erotiek van alle tijden is, hoe streng men ook is in de protestantse of katholieke leer.  Blijkbaar is erotiek net zoiets als het weer. Het is er en zal er altijd zijn wat dominees of pastoors ook beweren. Erotiek bestaat zo lang de mens bestaat.


(verschijnt elke vrijdag)

1 opmerking:

  1. Ach, erotiek is ook nodig voor het nageslacht en dat was weer een belangrijk programmapunt van de kerken.

    BeantwoordenVerwijderen